Fem dræbt og 29 såret under kampe i Filippinerne

Blodigt slag i det sydlige Filippinerne mellem hæren og en islamistisk oprørsgruppe med bånd til al-Qaeda

Tre muslimske oprørere med bånd til al-Qaeda og to soldater mistede livet under en langvarig skudveksling i det sydlige Filippinerne fredag.

Kampene på øen Basilan begyndte tidligt fredag, da militæret forsøgte at fange en leder fra det ekstremistiske Abu Sayyaf, som har bånd til al-Qaeda. De var endnu ikke afsluttet, da mørket var faldet på.

- På nuværende tidspunkt er 29 soldater blevet såret i kamp, og to soldater er dræbt, siger militæret.

Den yderliggående gruppe er berygtet for at have foretaget halshugninger og for at lemlæste gidsler og gennemføre for bortførelser for løsepenge.

- Kampene begyndte, da militæret forsøgte at tage Abu Sayyafs leder, Puruji Indama, til fange, hedder det i erklæringer fra militæret.

Kampene fandt sted i et landområde på Basilan, omkring 900 kilometer syd for den filippinske hovedstad Manila.

Hæren anvendte kamphelikoptere.

Oprørslederen blev kendt, da han i 2007 var med til at angribe en militær kolonne i 2007 og dræbte 14 soldater - mange af dem ved halshugning.

Militæret har optrappet angreb på gruppen, som seneste har afpresset bygningsarbejdere, som arbejder på et vigtigt vejprojekt på den urolige sydlige ø.

Abu Sayyaf er en militant islamisk gruppe, som blev oprettet i 1990'erne med penge fra den dræbte Osama bin Ladens al-Qaeda netværk.

De militante trodser en amerikansk-støttet militær kampagne og får støtte fra en del muslimer, som mener, at de er blevet forfulgt at kristne i Filippinerne igennem århundreder.

Medlemmer af Abu Sayyaf menes at stå bag bortførelser af en kinesisk turist og en filippinsk arbejder den 2. april.

Regeringen har sagt, at Abu Sayyaf over de senere år har udviklet sig til en kriminel bande uden klar ideologi og nu kun består af et par hundrede medlemmer.

Muslimske oprørere har siden 70'erne kæmpet for uafhængighed eller autonomi på de sydlige øer i Filippinerne, som de anser for at være deres forfædres hjemland, da arabiske handelsrejsende ankom til området i 1300-tallet.

Den største muslimske oprørsgruppe i Filippinerne, Bangsamoro, har for få dage siden underskrevet en historisk fredsaftale med landets regering med præsident Benigno Aquino i spidsen. Aftalen skaber en autonom region for det muslimske mindretal i det sydlige Filippinerne.