Tre døde efter oversvømmelser på Salomonøerne

10.000 personer har mistet deres hjem, efter en flod er gået over sine bredder i Salomonøernes hovedstad

Tre personer meldes døde, og tallet forventes at stige i Salomonøernes hovedstad Honiara, efter at området er blevet ramt af voldsomme oversvømmelser.

Hele områder er blevet opslugt af vandmasserne, der også rev broer med sig, da byens største flod Matanikau sent torsdag lokal tid gik over sine bredder efter kraftig regn.

Byens centrum er også blevet oversvømmet.

- Situationen er ret alvorlig, siger Rudaba Khondker, leder af Save The Children-organisationens udviklingsprogram på øerne.

Hun fortæller, at 30 personer er blevet meldt savnede, og at øen Guadalcanal, hvor hovedstaden ligger, aldrig har oplevet så meget regn før.

16 evakueringscentre er blevet sat op på lokale skoler, for at give husly til flere end 10.000 personer, som er blevet hjemløse. Det er en stor andel af byens indbyggere, der tæller 70.000 personer.

- Det er en logistisk udfordring, siger Rudaba Khondker.

Veje er blevet afskåret og dele af byen er svære at nå frem til. Desuden er risikoen for denguefeber en stor bekymring i nødlejrene, siger hun.

Sune Gudnitz, der er regional leder ved FN's humanitære koordinationskontor, OCHA, siger, at der ikke er megen information omkring øens andre områder, som sandsynligvis også er ramt af flodvandet, der fortsætter med at stige under regnvejret.

Han siger, at det samtidig frygtes, at vejrsituationen kan udvikle sig til en cyklon.