Cyklon afbryder strømmen for tusindvis af australiere

Stormen volder fortsat problemer i det tropiske Australien, hvor flere veje er oversvømmet

Flere end 27.000 hjem og forretninger er uden strøm i det nordøstlige Australien på grund af cyklonen Ita, der siden fredag har bevæget sig langs Great Barrier Reef-kysten.

Samtidig er flere større veje spærret på grund af oversvømmelser, skriver avisen Brisbane Times.

Delstaten Queenslands energiminister, Mark McArdle, siger, at 'alt, hvad der kan gøres, bliver gjort' for at få strømmen tilbage til de berørte mennesker.

- Jeg appellerer til tålmodighed, siger han ifølge Brisbane Times.

Mens Ita bevæger sig mod syd, er den største lufthavn i området i feriedestinationen Cairns genåbnet. Det er herfra turister sejler ud for at opleve verdens største koralrev, og byen var søndag fyldt med folk, der har været forhindret i at rejse dagene forinden.

Ifølge tv-stationen ABC vil cyklonen fortsat volde problemer langs Queenslands kyst i et par dage. Stormen, der gik i land som en kategori fire cyklon, er dog blevet nedgraderet til kategori et.

Men der ventes fortsat masser af regn og stærke vinde på op mod 110 kilometer i timen for borgere og turister i området omkring byen Townsville. Langs kysten er der fare for yderligere strømafbrydelser og oversvømmelser.

Værst ramt er Cooktown i det nordøstlige Queensland, hvor det snart er ved at være småt med rent vand. Beboere er derfor blevet bedt om spare på de tilbageværende dråber og opfordres til at bruge minimale mængder til 'hygiejne'.

I Cooktown, der har godt 2000 indbyggere, er tre hjem helt ødelagt af stormen, mens 50 andre har fået skader.

Der er ikke meldinger om alvorligt kvæstede eller dødsfald.