Trods ukrainsk frist: Prorussiske aktivister holder stand

Ukrainsk hær vil blive sat ind, hvis besatte bygninger ikke er rømmet inden klokken otte mandag dansk tid

Kort tid inden et ultimatum til prorussiske aktivister udløber, har indenrigsministeriet i Kijev mandag indkaldt 350 soldater af reserven, der som medlemmer af en nydannet nationalgarde vil blive sendt til det uroplagede østlige Ukraine.

Allerede i løbet af mandagen skal de ifølge ministeriet gå i gang med såkaldte kontrolopgaver i Slavjansk-området i Donetsk-regionen cirka 150 kilometer fra grænsen til Rusland.

Ukrainske iagttagere opfatter dog ikke udstationeringen som en forberedelse til regulære kampe, men snarere som udtryk for, at den ukrainske overgangsregering spiller med musklerne som en reaktion på de militante demonstranter i byer som Slavjansk og Donetsk.

I Slavjansk, godt 600 kilometer fra hovedstaden, holder prorussiske demonstranter fortsat en række offentlige bygninger besat, samtidig med at de hævder at have taget kontrol over byen, hvor mindst to personer søndag blev dræbt i blodige sammenstød.

'Fuldskala antiterror-operation'
Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, har truet med at iværksætte en 'fuldskala antiterror-operation' i det østlige Ukraine, hvis ikke demonstranterne inden klokken otte dansk tid rømmer bygningerne og nedlægger våbnene.

- Ukrainske heltes blod er blevet udgydt i en krig, der udkæmpes af Rusland i Ukraine, sagde præsidenten søndag i en tv-tale.

- Vi vil ikke lade Rusland gentage scenariet fra Krim i de østlige regioner af landet, lød det i tv-talen fra den fungerende præsident med henvisning til Ruslands annektering af halvøen Krim.

Men umiddelbart inden fristen udløber, er der intet, der tyder på, at de militante aktivister og demonstranter er klar til at rømme bygningerne. Mens Ukraines overgangsregering beskylder Rusland for at stå bag urolighederne, giver landets afsatte, flygtede præsident Viktor Janukovitj USA skylden.

Han anklager CIA's chef, John Brennan, for at have været på et hemmeligt besøg i Kijev for at anstifte den "illegale regering" til vold, lød det søndag fra ekspræsidenten ved et pressemøde i den russiske by Rostov ved Don.