Ukraine tæt på borgerkrig

Et ultimatum om at forlade de besatte bygninger i det østlige Ukraine kan udløse krig

Pro-russiske grupper har besat flere regeringsbygninger i det østlige Ukraine, og foreløbig tyder intet på, at de vil forlade dem frivilligt. (Foto: AP)
Pro-russiske grupper har besat flere regeringsbygninger i det østlige Ukraine, og foreløbig tyder intet på, at de vil forlade dem frivilligt. (Foto: AP)

Ukraine kan være minutter fra nye kampe mellem pro-russiske grupper og ukrainske styrker.

Den ukrainske regering har givet et ultimatum til de pro-russiske grupper i det østlige Ukraine.

- Hvis I ikke har forladt de besatte bygninger inden kl. 09.00 (08.00 dansk tid), vil ukrainske specialstyrker rykke ind med en antiterroraktion i 'fuld skala', som det formuleres.

Ukraines fungerende præsident Oleksandr Turchynov lovede i sidste uge, at de pro-russiske grupper ikke vil blive retsforfulgt, hvis de frivilligt forlader bygningerne. Men foreløbig tyder intet på, at grupperne vil forlade bygninger frivilligt.

- De ukrainske myndigheder var tvunget til en reaktion, ellers ville uroen helt sikkert brede sig. De pro-russiske grupper virker meget organiserede og angrebene mod regeringsbygningerne var koordinerede, så de skulle stoppes nu, siger lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine Claus Mathiesen til Ekstra Bladet.

Se også: Putins diktator-ven: Hold Ukraine samletSe også: Rusland tordner mod Ukraines mobilisering af hæren

Claus Mathiesen vurderer, at situationen er yderst sprængfarlig i øjeblikket, men foreløbig tror han ikke på, at Rusland officielt vil gå ind i Ukraine.

- Der går rygter om, at russiske specialstyrker allerede er i Ukraine, men jeg tror ikke på en invasion nu. De seneste dages udvikling kan selvfølgelig godt være et led i en større aktion, men Rusland ved, at det vil være meget risikabelt at gå ind et andet land, så jeg tror fortsat, at russerne helst vil have en forhandlingsløsning.

Se også: Ekspert: Rusland demonstrerer magt i UkraineSe også: Fogh skyder med skarpt mod Rusland

Claus Mathiesen vurderer, at der er tale om en afgørende situation i konflikten mellem Ukraine og Rusland. Ukrainerne har ikke længere råd til tomme trusler.

- Jeg tror, at regeringen i Ukraine mener det her alvorligt. Og derfor kan det sagtens komme til skyderier, og det kan løbe frygteligt løbsk. Vi slipper i så fald ikke med de to-tre dræbte, vi har set i weekenden. Det bliver omkring 20-30 dræbte.

Se også: Ekspert: Putin lokker Ukraine i fældeSe også: Ukraine tilbyder amnesti til pro-russere

Søndag kom det til kampe mellem pro-russiske grupper og ukrainske styrker i den østukrainske by Slavjansk.

Der var ubekræftede oplysninger om dræbte og sårede på begge sider, og senere søndag forlod borgmesteren i Slavjansk sit kontor i byen, hvor demonstranter overtog kontrollen, skriver det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

FN's Sikkerhedsråd mødtes klokken 02 natten til mandag dansk tid til et hasteindkaldt møde i New York efter weekendens uroligheder i Ukraine, hvor prorussiske aktivister har indtager flere offentlige bygninger i den østlige del af landet.

Mødet førte dog ikke til nogen enighed omkring udviklingen i det østlige Ukraine.