Nyt fund i jagten på MH370: To liter olie

Flymysteriet: En lille oliepøl er blevet fundet i jagten på det forsvundne MH370

Skibet 'Ocean Shield' har brugt meget avanceret udstyr til at opfange mulige signaler fra MH370's sorte boks. Nu har skibet fundet en lille oliepøl. (Foto: AP)
Skibet 'Ocean Shield' har brugt meget avanceret udstyr til at opfange mulige signaler fra MH370's sorte boks. Nu har skibet fundet en lille oliepøl. (Foto: AP)

Søndag døde signalet fra den sorte boks formentligt, som var om bord på det forsvundne fly MH370 sammen med 239 passagerer. Den sorte boks har normalt batteri til 30 dage, og det er nu 38 dage siden passagerflyet forsvandt.

Dermed forsvandt den bedste ledetråd også midt i en periode på seks dage, hvor man ikke har fundet et eneste nyt spor.

Tidlig mandag morgen dansk tid fortalte lederen af efterforskningen, Angus Houston, dog på live tv, at en af de mange eftersøgningsfartøjer, 'Ocean Shield', har fundet en lille oliepøl bestående af omkring to liter olie i vandet i det område, hvor man mistænker, at flyet er styrtet ned. Olien blev suget op af skibet, der skal bringe den til undersøgelse på land.

- Det vil tage nogle dage, før olien endeligt kan blive testet på land. Men vi tror ikke, at den stammer fra et af de mange skibe, der er involveret i søgningen. Men hvor kommer det så fra? Det er endnu et muligt spor at forfølge, siger Houston.Man leder ikke længere efter vragdele over vandet, siger efterforskningsleder Angus Houston tidligt mandag morgen dansk tid. (Foto: AP)
Man leder ikke længere efter vragdele over vandet, siger efterforskningsleder Angus Houston tidligt mandag morgen dansk tid. (Foto: AP)


3D-scanning
'Ocean Shield' vil i dag gøre et sidste forsøg på at opfange potentielle signaler fra den sorte boks, i tilfælde af, at batteriet endnu ikke er dødt, men i løbet af de næste mange dage sættes den store lid til undervandsfartøjet Bluefin-21, der skal 'scanne' den 4,5 kilometer dybe havbund fra ende til anden.

- Vi har ikke fundet andre spor i seks dage, så nu er det tid til at lede under vandet, siger Houston, og forklarer, at chancen for at finde rester fra flyet i havoverfladen på nuværende tidspunkt er stort set lig nul.

Undervandsfartøjet Bluefin er knap fem meter og vejer 750 kilo. Den er to timer om at dykke ned til havbunden, hvor det kan affotografere havbunden og lave et meget detaljeret 3D-kort. Denne scanning tager omkring 16 timer, hvorefter Bluefin skal på en ny to timers rejse op til overfladen igen. Her tager det fire timer at få al data ud af Bluefin, inden den begynder forfra igen.

Søndag udvidede man søgeområdet med omkring 40 procent, så der kan være meget lang udsigt til nye spor.

MH370 forsvandt 8. marts på vej fra Kuala Lumpur til Beijing langt fra stedet, hvor man leder netop nu.

Det er fortsat et mysterium, hvad der er sket med flyet.