Et år siden i dag: Bombe-offer skal være far

Den amerikanske by Boston mindes ofrene for de hjemmelavede maraton-bomber

De to tjetjenske brødre Tamerlan og Dsjokhar Tsarnaev anbragte bomberne og blev siden afsløret af overvågningsfotos. (Foto: AP)
De to tjetjenske brødre Tamerlan og Dsjokhar Tsarnaev anbragte bomberne og blev siden afsløret af overvågningsfotos. (Foto: AP)

Den amerikanske storby Boston markerer i dag et årsdagen for den blodige bombeterror, der sidste år ramte byens traditionsrige maratonløb.

Her gik to hjemmelavede bomber af i løbets målområde, hvor tusinder af tilskuere befandt sig.

Tre mistede livet, og 280 blev såret. En del mistede lemmer på grund af de djævelske helvedesmaskiner, der var fyldt med søm for at øge lemlæstelserne.

112 - 16. apr. 2013 - kl. 08:22 Øjenvidne: Folk sprang i luften på gaden

I dag er mange af de invaliderede kommet videre i deres liv. Nogle løber igen - nu på kunstige ben.

Dinglende kødtrævler
En af dem er den 27-årige Jeff Bauman, der mistede begge ben. Billedet er Bauman gik verden rundt. Han blev trillet væk i en kørestol, skrigende af smerter og med kødtrævler dinglede der, hvor underbenene havde siddet få øjeblikke tidligere. Han har ikke opgivet troen på livet og venter i dag barn med sin forlovede Erin.

Dette billede blev symbolet på den meningsløse terror i Boston. Med begge ben sprængt bort hastes Jeff Bauman bort af blandt andet manden med cowboyhatten, Carlos Arredondo, der blev udråbt som dramaets helt. (Foto: AP/Charles Krupa) Tæt på Jeg så bombemanden i øjnene

Bombeofferet er selv til stede i Boston i dag, men tilkendegiver over for Ekstra Bladet, at han ikke ved, om han følelsesmæssigt kan klare at deltage i mindearrangementet.

Men han er helt sikkert ved sidelinjen på mandag, når dette års udgave af Boston Marathon afvikles med tusinder af deltagere. Her løber et helt hold af Baumans arbejdskolleger til ære for ham.

Under det blodige drama sidste år var den 27-årige tæt på en af bombemændene og kunne siden give politiet værdifulde oplysninger til efterforskningen.

Dræbt i kamp
To tjetjenske indvandrere, brødrene Dsjokhar and Tamerlan Tsarnaev, blev identificeret og indkredset ud fra overvågningsbilleder.

Fire dage senere kom de to brødre i kamp med politiet. Det kostede i løbet af nogle dramatiske timer både en politimand og den ældste Tsarnaev-bror livet.

Se også: Her er Boston-bombemanden begravet

Den 19-årige blev såret og til slut anholdt af politiet ved sit skjulested, en båd, der var stillet op i en have.

Dsjokhar Tsarnev kommer for retten senere på året. Han risikerer dødsstraf.

Se også: Pårørende til bombeofre: Håber, han rådner i fængslet

'Jeg så bombemanden i øjnene'.

Læs interviewet med Boston-ofret Jeff Bauman i Ekstra Bladet i dag

1 af 2 Lemlæstede ofre på gaden i Boston øjeblikke efter bomberne 15. april sidste år. (Foto: AP/Ken McGagh)
2 af 2 De to tjetjenske brødre Tamerlan og Dsjokhar Tsarnaev anbragte bomberne og blev siden afsløret af overvågningsfotos. (Foto: AP)