Olieselskaber trues til at forlade Sydsudan

Oprørere indtager vigtig olieby i Sydsudan og kræver, at internationale olieselskaber forlader provins

Oprørere i Sydsudan oplyser, at de har indtaget hovedstaden i den vigtige olieprovins Unity, og de har givet olieselskaber besked om at pakke sammen og være ude inden en uge.

Flere tusinde mennesker er dræbt og over en million er drevet på flugt, efter at kampe brød ud i Sydsudan midt i december.

Det er en udløber af en magtkamp mellem præsident Salva Kiir og den tidligere vicepræsident Riek Machar.

- Generobringen af (provinshovedstaden) Bentiu er den første fase i at befri oliefelterne fra de antidemokratiske folkemordsstyrker under Kiir, siger en talsmand for oprørerne.

Han beder alle olieselskaber, som har aktiviteter i områder, der kontrolleres af regeringen, om at evakuere deres ansatte og være væk inden en uge.

- Hvis de undlader at følge dette krav, risikerer olieselskaberne at blive lukket med magt og sætte sikkerheden for deres ansatte over styr, konstaterer talsmanden.

Det sydsudanske olieministerium oplyser, at tre russiske oliearbejdere blev såret, da oprørere mandag angreb et nybygget raffinaderi i Bentiu.

En talsmand for Sydsudans hær bekræfter, at der er hårde kampe i gang i den olierige provins.

En våbenhvile, der blev underskrevet af parterne i konflikten i januar, er flere gange brudt sammen, og olieproduktionen er gået i stå i det meste af Sydsudan.

Det ludfattige Sydsudan fik sin uafhængighed i 2011, da det blev løsrevet fra Sudan. Urolighederne har givet panderynker hos mange af landets vestlige støtter.

USA og EU har truet med at straffe de parter i konflikten, som begår forbrydelser og undergraver en demokratisk udvikling.

Kinesiske, europæiske og amerikanske olieselskaber har aktiviteter i Sydsudan.