Ukrainske styrker stormer besat lufthavn

- Mellem fire og 11 er dræbt ved Kramatorsk, hævder russisk stats-tv, men det er ikke bekræftet

En ukrainsk pansret mandskabsvogn ses her tidligere tirsdag i Isjum,  60 km fra lufthavnen i Kramatorsk. (Foto: AP/Sergei Grits)
En ukrainsk pansret mandskabsvogn ses her tidligere tirsdag i Isjum, 60 km fra lufthavnen i Kramatorsk. (Foto: AP/Sergei Grits)

Efter dages nervekrig er regeringen i Kijev tilsyneladende i gang med at genindtage områder, som er besat af prorussiske aktivister i den østlige del af landet.

Avisen Kyiv Post citerer en tv-station for, at elitestyrken Omega under Ukraines indenrigsministerium tirsdag angreb en lufthavn nær byen Kramatorsk i Donetsk-regionen.

Se også: Aktivist om militæraktion: Kom an! Så kommer Putin

Ifølge AP hørtes der voldsom skydning i området. Russisk stats-tv melder om mellem fire og 11 døde, men der er ingen uafhængige bekræftelser af tabstal, som tidligere i konflikten er blevet overdrevet.

Antiterror-aktion
Interfax rapporterer, at pansrede mandskabsvogne deltog i stormen på lufthavnen, som ligger mellem Kramatorsk og Slavjansk, hvor der var blodige sammenstød i weekenden, da prorussiske styrker erobrede flere officielle bygninger.

Samtidig udsendte nyhedsbureauet AP videoen herover, der viser et ukrainsk kampfly i luften over Kramatorsk. Også helikoptere skal have været i aktion og have landsat ukrainske tropper.

Se også: Politiet: Demonstranter forlader bygning i Kramatorsk

Sent tirsdag eftermiddag erklærede Turtjinov overfor parlamentet i Kijev, at lufthavnen i Kramtorsk 'var blevet sikret', skriver AP.

Ifølge DR har vrede prorussiske mænd forsamlet sig udenfor lufthavnen, som de vil prøve at genindtage.

Den ukrainske regering erklærede tidligere tirsdag, at en ’antiterror’-aktion nu var indledt mod besætterne.

Se også: Kijev: Militæroperation i Donetsk-området er begyndt

'Grønne mænd' styrer slaget
Samme melding lød mandag, uden at nogen så noget til de ukrainske sikkerhedsstyrker.

Mange eksperter tvivler på, at ukrainerne har den nødvendige militære styrke. Og adskillige rapporter om ’grønne mænd’ tyder på, at russiske specialstyrker med stor ekspertise er til stede blandt oprørerne.

Se også: FN: Russere i Ukraine laver skræmmekampagner

Ifølge myndighederne i Kijev blev operationen tirsdag indledt nord for Slavjansk-området, der ligger 85 km fra Donetsk, regionens hovedby. I nærheden af Slavjansk så en reporter fra AP 14 pansrede mandskabsvogne med ukrainske flag, en helikopter og lastbiler. Der blev også meldt om en lokal vejspærring bemandet med ukrainsk militær.