Jeg håber han rådner i helvede

Boston mindes i dag de døde og sårede fra bombeangrebet på marathon-løbet for et år siden. Sorgen og vreden mod gerningsmændene er stadig meget dyb hos millionbyens indbyggere

Bombemanden skal lide, siger den 51-årige Boston-borger Chris Tollinger. (Foto: Thea Pedersen)
Bombemanden skal lide, siger den 51-årige Boston-borger Chris Tollinger. (Foto: Thea Pedersen)

BOSTON (Ekstra Bladet): For præcis et år siden omkom tre personer og 260 blev såret, da de tjetjenske brødre Dzhokhar og Tamerlan Tsarnaev plantede to bomber blandt tilskuerne til Bostons årlige marathon-løb.

I dag mindes byen og resten af USA de mange ofre ved en højtidelighed, der bl.a. har deltagelse af landets vicepræsident Joe Biden.

Begravelsesstemning

Det er tydeligt, at den regnvåde by ikke er i feststemning. Der er en form for sørgmodighed over byen, selv om de erklærer sig 'Boston Strong' på t-shirts, og har blå/gule flag og sløjfer. Flagene er på halv i byen, og der hersker generelt en lettere dæmpet begravelsesstemning.

- Det er hårdt at forklare, hvad denne dag betyder for mig. Men det er første gang, at jeg føler jeg mig meget sårbar i en by, hvor jeg altid har følt mig tryg. Jeg går denne vej hver eneste dag, men jeg har undgået at gå på denne gade i det sidste års tid. Jeg har kun gået her en enkelt gang. I dag er så anden gang, siger 51-årige Chris Tollinger til Ekstra Bladet.

Se også: Et år siden i dag: Bombe-offer skal være far

Hadet til den overlevende terrorist, Dzhokhar Tsarnaev, kan heller ikke skjules hos de indbyggere, som vi har talt med.

- Jeg håber faktisk, at han rådner op i helvede for, hvad han troede, han kunne gøre mod os. Øje for øje. Han tog tre liv og sårede hundredvis. At han troede, han kunne bringe denne by i knæ... Nej. Jeg håber, han får dødsstraf. Det er ikke i mine hænder, men hvis det ender sådan, så er det fint, siger 29-årige Jordan Beene, som arbejder på en café på gaden midt mellem, hvor de to bomber sprang.

Gerningsmanden skal lide

- Jeg kan huske alt ved den dag. Jeg kan huske hver en eneste detalje. Og i dag får jeg alle de minder op igen og det er virkelig hårdt at være tilbage i det samme område på den samme dag, som det skete og stå i midten af det hele, siger hun.

Dette billede blev symbolet på den meningsløse terror i Boston. Med begge ben sprængt bort hastes Jeff Bauman bort af blandt andet manden med cowboyhatten, Carlos Arredondo, der blev udråbt som dramaets helt. (Foto: AP/Charles Krupa) Tæt på Jeg så bombemanden i øjnene

Også Chris Tollinger bliver dyster i tonen, når talen falder på Tsarnaev.

- Hvad tænker du om, at gerningsmanden risikerer dødsstraf?

- Jeg tænker, at han har bedt om det. I begyndelsen tænkte jeg, det var hans brors skyld, men alt hvad vi har hørt fra familien, søstrene osv. - så virker det som om, at han var dybt involveret i det. Så han bør stå ansvarlig for det. Jeg går ikke ind for dødsstraf. Jeg vil hellere have, at han skal leve og så lide i fængslet. Det er hårdt at leve, og han bør leve med det, han har gjort. Dødsstraf vil være en let udvej. Men jeg kan forstå at folk ønsker det for ham, siger hun til Ekstra Bladet.

1 af 7 (Foto: AP)
2 af 7 Hadet til den den nu 20-årige terrorist Dzhokhar Tsarnaev sidder dybt i Boston-borgerne. Hans bror døde efter terrorangrebet under en ildkamp med politiet. (Foto: AP)
3 af 7 Dette billede viser opløbsstrækningen kort efter de to bomber var sprunget, og hvordan området ser ud i dag, hvor byen atter gør klar til maraton. (Foto: AP)
4 af 7 Boston for et år siden og nu. (Foto: AP)
5 af 7 Boston for et år siden og nu. (Foto: AP)
6 af 7 Tirsdagens mindeceremoni er ikke præget af pomp og pragt, men er en stille markering af den frygtelige tragedie. Her cykler en gruppe betjente over det, der var målstregen ved marathonløbet for et år siden. (Foto: AP)
7 af 7 Bombemanden skal lide, siger den 51-årige Boston-borger Chris Tollinger. (Foto: Thea Pedersen)