FAKTA: Forstå hele Ukraines krise på fem minutter

Konflikten i Ukraine mellem styret og aktivister kan ende i borgerkrig. Læs forløbet om den ukrainske uro her

(Foto: AP)
(Foto: AP)

* Krisen i Ukraine begynder for alvor ved udgangen af 2013, da den daværende præsident Viktor Janukovitj siger nej til at skrive under på en handels- og samarbejdsaftale med EU.

* Tusindvis af ukrainere samler sig på Maiden-pladsen i centrum af hovedstaden Kijev, hvor de holder stand i månedsvis i protest mod Janukovitj og hans ønske om et styrket forhold til Rusland.

- 22. februar, 2014:

* Efter en uges blodige gadekampe tager demonstranterne kontrollen i Kijev og dermed i hele landet. Parlamentet afsætter præsident Janukovitj, der er flygtet til Rusland.

- 16. marts:

Det prorussiske flertal på halvøen Krim vil være en del af Rusland. Halvøen afholder en folkeafstemning, som ender med et massivt ja til at tilslutte sig Rusland. Kijev og Vesten erklærer afstemningen ugyldig.

* Det russiske parlament vedtager, at Krim optages i den russiske føderation.

- 1. april:

* Nato-landenes udenrigsministre indstiller en stor del af det civile og militære samarbejde med Rusland.

- 7. april:

* Prorussiske aktivister besætter regeringsbygninger i flere byer i det østlige Ukraine og stiller krav om en folkeafstemning om løsrivelse.

- 13. april:

* Blodige sammenstød mellem ukrainske styrker og prorussere ved en antiterroraktion i den østukrainske by Slavjansk koster mindst to personer livet.

- 15. april:

* Ukrainske soldater indleder en militær operation i den østlige by Kramatorsk, der er en af de byer, hvor prorussiske aktivister holder bygninger besat. Der indledes en lignende operation i den østlige Donetsk-region.

- 16. april:

* Ukraine er på randen af en borgerkrig, siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, i en telefonsamtale med den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

- 17. april:

* Der bliver afholdt firepartsdrøftelser i den schweiziske by Genève, hvor toppolitikere fra USA, Rusland, EU og Ukraine skal forsøge på at finde en diplomatisk løsning på krisen.