Lavine er værste Everest-ulykke nogensinde

Mindst 12 mennesker har mistet livet

Mount Everest. (Foto: AP)
Mount Everest. (Foto: AP)

En lavine på Mount Everest fredag har kostet mindst 12 mennesker livet. Dermed er ulykken den mest alvorlige ulykke på bjerget nogensinde.

- Vi har fundet 12 omkomne i sneen. Vi ved ikke, hvor mange flere, der blev fanget i lavinen, siger Dipendra Paudel fra Nepals turistministerium i Kathmandu.

Ifølge flere kilder er antallet af omkomne er på 14 - og det bakkes op af Lakpa Sherpa fra Redningssammenslutningen i Himalaya.

- Jeg har set 11 lig bragt til basislejren. Vi har fået at vide, at vi kan vente yderligere tre, lyder det.

Tæt på Da Everest tog Jeppe: De så ham dø

Lavinen ramte omkring klokken 6.45 lokal tid i cirka 5800 meters højde i et område på ruten mod det berygtede Khumbu-isfald.

Den ramte en gruppe nepalesiske sherpaer, som var ved at sætte tov op og bringe telte og mad højere op på bjerget for at forberede den videre færd for bjergbestigere på vej mod toppen af verdens højeste bjerg.

Lavinen skal være sket på den mest populære rute til bjergtoppen 8850 meter over havet.

Redningsmandskabet fik hjælp fra helikoptere. Syv personer blev reddet.

- Da vore bjergguider forlod lejren, faldt der ingen sne. Det var et fantastisk flot vejr. siger en operationsleder fra selskabet Himalayan Climbing Guides Nepal, som mistede måske seks bjergguider.

Lene Gammelgaard har dyrket ekstremsport til lands, til vands og på verdens højeste bjerge. Efter hun er blevet singlemor til tre små børn, har hun valgt at prioritere det jordnære hverdagsliv og begrænse de fysiske udfoldelser til en sjælden løbetur op og ned ad bakken i den lille skov tæt ved hjemmet i Rungsted. (Foto: Linda Johansen) Tæt på Første danske kvinde på Mount Everest: - Døden må være det fedeste trip

Lavinen er med det høje dødstal den mest alvorlige naturkatastrofe, der har ramt bjerget. Sidste år døde otte personer i løbet af hele sommersæsonen.

Den hidtil værste ulykke var i 1996, hvor otte mennesker mistede livet i et uvejr.

Alt i alt er mere end 300 mennesker døde på Mount Everest, siden det blev besteget for første gang i 1953.