Miniubåd fortsætter desperat jagt efter forsvundet fly

Syv dages eftersøgning under vandet har fortsat ikke båret frugt

Miniubåden af typen Bluefin-21 har foreløbig gennemført syv missioner under havet uden at finde noget spor af MH370. (Foto: AP)
Miniubåden af typen Bluefin-21 har foreløbig gennemført syv missioner under havet uden at finde noget spor af MH370. (Foto: AP)

Selvom der ikke har været nogen fysiske spor af det forsvundne fly MH370 fra Malaysian Airlines, fortsætter den nærmest stædige eftersøgning af flyet, der havde 239 mennesker ombord.

Se også: Ubåd atter på jagt efter forsvundet fly

En miniubåd af typen Bluefin-21 har nu i en uge gennemsøgt havbunden for spor efter flyet, men den har stadig til gode at finde sikre beviser for, at det er det rigtige sted at lede.

Det skriver CNN.

Se også: Fly-eftersøgning af havbund kan være slut om en uge

Efter syv missioner under vandet - hvoraf den første blev afbrudt noget tidligere end ventet - har miniubåden nu gennemsøgt halvdelen af det område, som man forventede at flyet ville befinde sig i, efter at der for uger tilbage blev opfanget flere signaler, der formodes at stamme fra flyets sorte boks.

Se også: Miniubåd kom for dybt ned: Afbryder jagt på MH370

Ubåden er nu i gang med ottende mission, samtidig med at 11 militærfly og 12 skibe ifølge australske myndigheder også deltager i eftersøgningen, hvor de skal gennemsøge et område på omkring 48.500 kvadratkilometer.

Bliver sværere og sværere
Hvorvidt det store eftersøgningsarbejde kan betale sig og har båret frugt, ligger der ikke noget entydigt svar på. Malaysias fungerende transportminister, Hishammudiin Hussein, har således ikke noget svar på, hvorvidt man er tæt på at finde noget.

- Det er svært at sige, siger han, og understreger at efterforskningen befinder sig i et kritisk tidspunkt.

- For hver dag der går, bliver eftersøgningen sværere og sværere, siger han.

Ingen sikre spor
Eftersøgningen er i øjeblikket koncentreret om den sydlige del af Det Indiske Ocean, hvor myndighederne er så godt som sikre på, at flyet er endt. Der er endnu ikke nogen forklaringer på, hvad der har forårsaget flyets kursskifte væk fra den oprindelige rute fra Kuala Lumpur til Beijing 9. marts.

Se også: Malaysiere: Regeringen skjuler viden om forsvundet fly

Den officielle teori lyder stadig på, at flyet bevidst er blevet fløjet ud af kurs for derefter at styrte i havet et sted vest for Australien. Det er blandt andet bygget på efterretninger, der viser, at det elektroniske udstyr blev slået fra manuelt, og at flyet pludselig fløj mod vest for derefter at stige mod flyets maksimale flyvehøjde.

Se også: Ny mystik om MH370s kurs: Hvorfor gik flyet til maks-højde?

Imens bevarer flere pårørende stadig håbet om at finde deres kære i livet, mens mindst lige så mange kritiserer særligt de malaysiske myndigheder, som mistænkes for at tilbageholde oplysninger for offentligheden.

Kritikken er dog tidligere blevet afvist, mens myndighederne fastholder, at de er mindst lige så fortvivlede som alle andre.

- Jeg appellerer til, at alle rundt omkring i verden beder, og beder stærkt til, at vi finder noget at arbejde med i løbet af de næste par dage, siger Hishammudiin Hussein.

1 af 2 Efter at første tur blev afbrudt før tid har resten af gennemsøgningen rent teknisk gået planmæssigt, men altså stadig uden at det har givet bonus. (Foto: AP)
2 af 2 Miniubåden af typen Bluefin-21 har foreløbig gennemført syv missioner under havet uden at finde noget spor af MH370. (Foto: AP)