Frankrig: Måske angriber Assad fortsat med kemiske våben

Frankrig har information, der peger på, at Syriens regime fortsat bruger kemiske våben mod befolkningen

Frankrig har information om, men ikke endegyldige beviser for, at det syriske regime fortsat bekæmper sin befolkning med kemiske våben.

Se også: 80 procent af Syriens kemiske våben er destruerede

Det siger den franske præsident, François Hollande, i et radiointerview.

- Vi har enkelte elementer af information, men jeg har ikke beviserne, siger præsidenten.

- Hvad jeg ved er, at vi har set, hvilke forfærdelige metoder det her regime er i stand til at bruge. Og vi har set, at regimet har afvist enhver politisk overgang, siger præsidenten til radiostationen Europe 1.

Meldingen kommer en uge efter, at Syriens regering og oppositionen beskyldte hinanden for at bruge giftgas som våben under et angreb på landsbyen Kafr Zita i Hama-provinsen.

Se også: Frigivet i Syrien: Sad 10 måneder hos danskergruppe

Syrisk stats-tv rapporterede dengang, at al-Qaeda-gruppen Nusra Fronten havde angrebet byen, og at to personer blev dræbt.

Men oppositionsgrupper citerede omvendt lægelige kilder for at sige, at angrebet var anført af regimets fly, og at det forårsagede "kvælning og forgiftning".

Nyhedskanalen Al-Arabiya rapporterede om en række tilfælde af kvælning i Harasta, en nordøstlig forstad til Damaskus.

Her blev en oppositionsgruppe citeret for at sige, at regimet "bombarderede byen med giftig gas".

Se også: Fire franske gidsler frigivet i Syrien

De nedslående meldinger harmonerer umiddelbart dårligt med, at FN lørdag kunne berette, at cirka 80 procent af det borgerkrigshærgede lands kemiske våben nu er fragtet væk i skibe og er blevet destrueret.

Den særlige koordinator for den internationale mission, Sigrid Kaag, sagde lørdag, at det syriske styre lever op til aftalen om at destruere tomme sennepsgas-beholdere, ligesom flere produktions- og lagerpladser for kemiske våben er blevet lukket ned.

Ifølge Organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW), der sammen med FN står bag missionen, vil der ikke være flere kemiske våben tilbage i Syrien efter 27. april.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, har aftalt med USA og Rusland, at de kemiske våben skal være destrueret før 30. juni.

Den deadline blev vedtaget af Rusland og USA, efter at et større kemisk angreb i Damaskus i sensommeren 2013 havde chokeret det meste af verden.