Ukraine genoptager operation mod separatister

Volden fortsætter i dele af det østlige Ukraine trods aftale mellem Moskva og Kijev

Ukraine har genoptaget militære operationer mod prorussiske separatister i den østlige del af landet, efter at den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, har været i Kijev og advaret Rusland mod blande sig i landets interne anliggender.

USA har samtidig meddelt, at det sender 600 soldater til nabolandene Polen og baltiske stater, hvor de skal deltage i "manøvrer."

Rusland har titusindevis af soldater opmarcheret tæt på Ukraines østlige grænse.

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, gjorde det tirsdag aften klart, at han ville genoptage landets antiterror-operation mod separatistiske oprørere, efter at to personer "er blevet brutalt torteret til døde."

En af de to dræbte, som er blevet fundet nær byen Slavjansk, er angiveligt politikeren Volodymyr Rybak fra Turtjynovs parti, Fædrelandspartiet. Han blev for nylig bortført af "terrorister".

Efter en aftale mellem Ukraine og Rusland i sidste uge blev operationen ellers indstillet for at få nedtrappet krisen. Men den fortsatte vold understreger, at der er en reel fare for en borgerkrig i landet.

Et ukrainsk militærovervågningsfly blev tirsdag beskudt over Slavjansk med håndvåben. Flyet blev ramt og beskadiget og måtte nødlande under et rekognoscering i den østlige del af landet.

- Takket være professionel håndtering lykkedes det militærpiloterne at lande flyet på en flybase uden konsekvenser, skriver forsvarsministeriet i Kijev i en udtalelse.

Observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, siger, at oprørere i Ukraine også har bortført politichefen i byen Kramatorsk, hvor rådhuset er besat af prorussiske aktivister.