Kritikken fortsætter på årsdag for Bangladesh-ulykke

1138 døde: Sidste års fabrikskollaps i Bangladesh satte fokus på sikkerhed, men kritikere kræver flere forbedringer

Det fatale bygningskollaps i Bangladesh for knap et år siden kostede 1138 mennesker livet. (Foto: AP)
Det fatale bygningskollaps i Bangladesh for knap et år siden kostede 1138 mennesker livet. (Foto: AP)

Da en ni etager høj fabriksbygning for præcist et år siden kollapsede og dræbte 1138 personer i Bangladesh, satte den gang i en international debat om de forhold, som vestlige firmaer får produceret tøj under i fattige lande.

Det seneste år er der blevet oprettet en fond for de overlevende, og de involverede firmaer har set sikkerheden efter i sømmene på fabrikkerne. En af dem er danske PWT Group, der havde produktion på den kollapsede Rana Plaza-fabrik.

- Straks efter ulykken har vi taget initiativer vedrørende bygningskontrol og godkendelser, siger marketing manager i PWT, Brian Børsting, i en e-mail til Ritzau. PWT står blandt andet bag kæderne Tøjeksperten og Wagner.

- Vi producerer fortsat i Bangladesh. Løsningen er, efter vores vurdering, ikke at flytte produktionen andetsteds, siger han.

Efter katastrofen gav PWT en donation til ofrene for ulykken, men firmaet har ikke ønsket at anerkende erstatningsansvar i forbindelse med bygningskollapset.

Mange af de multinationale tøjmærker har ifølge Mellemfolkeligt Samvirke endnu ikke bidraget med den lovede kompensation til tekstilarbejderne og deres familier.

Se også: Fundet i live 17 dage efter fabrikskollaps i BangladeshSe også: Læge om miraklet fra Bangladesh: Hun har det godt

Ifølge en undersøgelse, som organisationen sammen med Actionaid har foretaget blandt 1436 overlevende og 758 familiemedlemmer, er tre ud af fire af de overlevende i dag arbejdsløse. Størstedelen er for invaliderede eller traumatiserede til at kunne arbejde.

Samtidig halter sikkerheden stadig på andre tøjfabrikker i Bangladesh, lyder konklusionen fra det uafhængige researchcenter DanWatch. Nye inspektioner viser, at der stadig er problemer med brand- og bygningssikkerheden på mange af tekstilfabrikkerne.

Se også: Tekstilarbejdere sammen i døden

Det fortsatte arbejde med sikkerheden er også på dagsordenen, når det internationale topmøde for bæredygtig mode, Copenhagen Fashion Summit, torsdag løber af stabelen.

- Fabriksulykken i Bangladesh er et af mange frygtelige eksempler på modebranchens skyggeside. Den understreger, hvor vigtigt det er, at vi fortsat kæmper for en mere ansvarlig modebranche, siger Eva Kruse, administrerende direktør i Danish Fashion Institute, i en pressemeddelelse.

Hun vil sammen med de andre deltagere holde et minuts stilhed for at mindes ofrene.

Onsdag er det præcis et år siden, at en bygning i Bangladesh kollapsede og dræbte mere end 1000 mennesker.

Bygningskollapset i Bangladesh fandt sted den 24. april sidste år og endte med at koste 1127 mennesker livet.

Her følger et overblik over katastrofen:

- Bygningen kollapsede i forstaden Savar, der ligger i udkanten af hovedstaden Dhaka.

- Kollapset fandt sted omkring klokken ni om morgenen, hvor den ni-etagers fabriksbygning Rana Plaza styrtede sammen.

- På få sekunder blev hundredvis af de arbejdende i fabrikken fanget og begravet.

- Den 10. maj - 17 dage efter katastrofen - fandt man den sidste overlevende efter sammenbruddet.

- Fem dage senere indstillede man eftersøgningen efter flere omkomne og overlevende, hvor det samlede dødstal samtidig blev opgjort til 1127 personer.

- Bygningskollapset er blevet kategoriseret som det mest dødelige i historien, som ikke er et resultat af en terrorhandling.

- En række af de omtrent 2500 tilskadekomne efter ulykken har fortalt, at bygningen dagen inden kollapset slog revner, og at de i første omgang blev evakueret, men endte med at blive beordret tilbage på arbejde.

- Efter ulykken har arkitekten bag bygningen, Masood Reza, sagt, at Rana Plaza var uegnet som fabrik, og at bygningens ejer, Sohel Rana, ignorerede bygningens usikre struktur.

(Kilder: Berlingske, Politiken)