Ukraine fortsætter militæraktion mod separatister

Styrker fra Ukraines hær har overtaget kontrolposter i øst. Rusland overvejer at indkalde FN's Sikkerhedsråd.

De ukrainske styrker fortsætter aktionen mod seperatisterne i det østlige Ukraine. (Foto: AP)
De ukrainske styrker fortsætter aktionen mod seperatisterne i det østlige Ukraine. (Foto: AP)

Ukrainske soldater og sikkerhedsstyrker fortsætter fredag med at rykke frem for at smide prorussiske separatister ud af besatte offentlige bygninger i den østlige del af landet. Aktionen fortsætter for fuld styrke, meddeler Ukraines fungerende indenrigsminister.

Se også: Ukrainsk militæraktion i gang: Fem meldes dræbt i Slavjansk

Det ukrainske forsøg på at nedkæmpe urolighederne har foreløbig kostet fem formodede separatister livet og øget frygten for en russisk militær intervention i nabolandet.

Det er første gang, at styret i Kijev har dræbt separatister ved en militær offensiv mod de prorussiske oprørsgrupper, der har udråbt en selvstændig "folkerepublik".

Og selv om Ruslands præsident, Vladimir Putin, har truet med konsekvenser, hvis Ukraine bruger våben mod sine egne indbyggere, og Rusland senere torsdag indledte en stor militærøvelse tæt på grænsen, holder overgangsregeringen i Kijev fast i militæraktionen.

Se også: Militæranalytiker: Russisk invasion kan være tæt på

- Vi har ikke indstillet antiterroroperationen i lyset af de russiske styrkers trussel om en invasion. Operationen fortsætter. Terroristerne bør være på vagt døgnet rundt. Civile behøver ikke være bange, skriver indenrigsminister Arsen Avakov på Facebook.

Imens siger den russiske FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin, til tv-stationen Moskva TV, at Rusland vil indkalde til et ekstraordinært møde i FN's Sikkerhedsråd, hvis den ukrainske regering igen anvender magt mod "protestbevægelsen."

Han siger samtidig, at Moskva ikke udelukker muligheden for en militær indsats i nabolandet for at støtte de russisk-talende grupper i den tidligere sovjetrepublik.

Rusland opfordrer den ukrainske regering til at gå ind i forhandlinger med aktivisterne, der kræver en folkeafstemning om autonomi i de østlige dele af landet.

Se også: Kerry: Rusland blæser på demokratiet i Ukraine

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, beskylder Moskva for at støtte "terrorisme på et statsligt niveau". Den ukrainske regering henviser blandt andet til, at oprørerne har bortført og torteret en ukrainsk politiker til døde i sidste uge.

Det ukrainske indenrigsministerium siger, at dets styrker med støtte fra hæren har fjernet tre kontrolposter, som væbnede grupper havde oprettet i byen Slavjansk.

De ukrainske styrker trak sig torsdag delvist tilbage fra Slavjansk efter to timer, og det er uklart, hvorvidt de vil risikere at storme byen, som er blevet den militære hovedbase for oprørerne.