Putin vil optrappe produktionen af militært isenkram

Ukraines forsvarsindustri vil komme ud i en krise, hvis landet bryder samarbejdet med Moskva, siger Putin

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Den russiske præsident, Vladimir Putin, lægger på til at øge Ruslands produktion af anti-missil-systemer.

Samtidig advarer han Ukraine om, at nabolandets forsvarsindustri vil komme ud i en krise, hvis landet bryder samarbejdet med Moskva.

Se også: Ukraine: Russiske styrker var en kilometer fra grænsen

Efter et møde i Kreml siger den russiske præsident, at Moskva bør øge produktionen af de anti-missil- og anti-luftskytssystemer, som landet eksporterer - blandt andet S-300, skriver nyhedsbureauet RIA.

Putin talte fredag også i telefon med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, som udtrykker bekymring over den seneste udvikling. Hun forventer, at Rusland står ved den nyligt indgåede aftale i Genève om en deeskalering af konflikten med Ukraine.

Se også: Ukraine fortsætter militæraktion mod separatister

Ifølge den tyske regeringstalsmand Steffen Seibert anførte Merkel i samtalen, at Rusland endnu ikke har gennemført et eneste af de skridt, der blev aftalt mellem topdiplomaterne fra USA, Rusland, EU og Ukraine i sidste uge.

Samtidig fortæller han, at den tyske kansler mindede Putin om, at EU er klar til at indføre en tredje runde sanktioner over for Rusland.

- Ingen bør være i tvivl. Viljen er fortsat til stede, siger den tyske talsmand ifølge nyhedsbureauet dpa.

Den slags preller dog af på den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, der beskylder USA for at udbrede ondsindede rygter om Moskva:

- Hvis sandheden skal frem, så er det Vesten, der ønsker at tage Ukraine. Det er motiveret af dets egene geopolitiske ambitioner - og ikke den ukrainske befolknings interesser.

Se også: Ukrainsk flyveplads ramt af flere eksplosioner

Lavrovs udtalelser var en reaktion på angreb fra hans amerikanske modpart, John Kerry, som siger, at Rusland "ikke har taget et eneste skridt" for at imødekomme den aftale med Ukraine, som blev indgået for en uge siden.

Genève-aftalens væsentligste formål er at sikre, at de stridende parter lægger deres våben. Blandt andet blev det aftalt, at prorussiske separatister skulle aflevere deres våben og rømme besatte bygninger i det østlige Ukraine.

- I syv dage har Rusland nægtet at tage et eneste konkret skridt i den rigtige retning. Ikke en eneste russisk embedsmand har offentligt gået på tv i Ukraine og opfordret separatisterne til at lægge deres våben og forlade ukrainske bygninger, siger John Kerry.

Mens Ukraine har holdt deres del af aftalen fra "dag et", så gør Rusland alt for at sabotere den demokratiske proces, lyder det.