Nato-general: Rusland rykker ikke ind i Ukraine

Ifølge Philip Breedlove vil Rusland dog fortsætte med at miskreditere Ukraines regering og opildne til uro

Foto:AP
Foto:AP

Natos øverstkommanderende i Europa tror ikke, at Rusland vil sende soldater ind i det østlige Ukraine.

Nato-general Philip Breedlove mener, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil forsøge at nå sine mål på andre måder. For bare en uge siden var Breedlove ellers overbevist om, at russiske soldater ville blive beordret ind i nabolandet.

- Nu tror jeg, at Putin muligvis er i stand til at nå sit mål i det østlige Ukraine uden at krydse grænsen med sine styrker, siger Philip Breedlove i en tale til diplomater og militærfolk i Canadas hovedstad, Ottawa.

Vil skabe uro
Breedlove mener nu, at den mest sandsynlige fremgangsmåde er, at Rusland fortsætter med at miskreditere regeringen i Kijev, skaber uro og hjælper med at opbygge en separatistbevægelse.

Mens generalen ikke forventer at se ordinære russiske soldater på ukrainsk jord, så er han overbevist om, at russiske specialstyrker tager del i de voldsomme kampe i den østlige del af landet.

Han sammenligner det med situationen på Krim-halvøen før annekteringen.

- Husk på, at Putin først benægtede deres tilstedeværelse, og nu har han indrømmet deres tilstedeværelse på Krim. Det samme vil ske i Ukraine med tiden, siger Philip Breedlove.

Styret i Kijev indkaldte mandag specialstyrker fra politiet til udstationering i den sydlige by Odessa for at hindre separatisternes oprør i at brede sig.

Voldsomme kampe
Ukraine siger, at styrken i Odessa er baseret på "civile aktivister", og iagttagere siger, at indsættelsen af styrken er et klart signal om, at styret vil kæmpe hårdt for at undgå, at konflikten udvikler sig til en regulær borgerkrig.

I det østlige Ukraine blev kampene mandag intensiveret omkring Slavjansk, en by med 118.000 indbyggere. Fem medlemmer af en ukrainsk paramilitær styrke blev dræbt af separatister i et bagholdsangreb.

En aftale, der skulle sætte en stopper for volden, blev underskrevet i Genève den 17. april, men er øjensynligt blevet opgivet af Moskva.

- Regimet i Kijev har indsat luftstyrke mod fredelige samfund og har indledt en gengældelsesaktion og dermed i realiteten fjernet det sidste håb om at realisere Geneve-aftalen, sagde den russiske regeringstalsmand Dmitrij Peskov op til weekenden.