Kerry kalder folkeafstemning i Østukraine for humbug

USA's udenrigsminister fordømmer kraftigt prorusseres plan om en folkeafstemning i Østukraine

John Kerry giver ikke meget for de østukrainske prorusseres plan om en folkeafstemning om løsrivelse.

Tirsdag aften dansk tid kalder den amerikanske udenrigsminister planen for noget forlorent humbug.

- Vi er også bekymret for de tiltag, som prorussiske separatister tager i Donetsk og Lugansk for at organisere, hvad der ærlig talt er en forloren humbug folkeafstemning om uafhængighed den 11. maj, siger han på en pressekonference med EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, i Washington.

- Vi afviser helt disse ulovlige bestræbelser på yderligere at splitte Ukraine, tilføjer han.

De prorussiske separatister har erklæret, at de søndag vil holde folkeafstemning i regionerne Donetsk og Lugansk i den østlige del af Ukraine om løsrivelse fra den øvrige del af landet.

Noget tilsvarende skete i marts på den ukrainske Krimhalvø. Her holdt prorussere en selvbestaltet folkeafstemning om løsrivelse og indlemmelse i Rusland, og det blev et tordnende ja til Rusland.

Nu har Rusland annekteret Krim.

Tidligere tirsdag sagde Jen Psaki, talskvinde for udenrigsministeriet i Washington, at det her ligner udviklingen på Krim.

- Det her er drejebogen fra Krim en gang til, sagde hun.

Den midlertidige regering i Ukraine har udskrevet præsidentvalg i landet til afholdelse den 25. maj, men denne afstemning er Rusland imod.

Rusland mener, at den midlertidige regering er en kupregering.

Kerry siger, at han i næste uge mødes med sine europæiske kolleger for at drøfte, hvad Vestens næste skridt i Ukraine-krisen skal være.

Allerede onsdag får han dog mulighed for at mødes med en af sine kolleger fra Europa, nemlig Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard, der er i Washington, og som onsdag mødes med Kerry.