Hundredvis er evakueret fra Homs

Evakueringen af civile og oprørere fra krigshærgede Homs i Syrien begyndt. Mindst 600 menes at være kørt ud

Efter næsten to års belejring af de syriske regeringsstyrker er evakueringen af civile og oprørere i den oprørskontrollerede del af byen Homs i Syrien begyndt.

Onsdag formiddag ved 10-tiden lokal tid begyndte de første tre busser med civile og oprørere at forlade Homs som led i en aftale, der sikrer evakueringen, mod at kontrollen med byen gives tilbage til regeringen.

Aftalen er kommet i stand kort før det syriske præsidentvalg den 3. juni.

Busserne blev fulgt af hvide FN-biler, mens det syriske politi observerede, hvad der skete.

Da solen gik ned, var omkring 600 af de anslåede 1200 mennesker, der skal evakueres, kørt ud af byen, siger menneskeretsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder.

Reuters skriver, at 900 er evakueret på førstedagen.

Talal al-Barazi, der er guvernør i Homs, siger, at operationen fortsætter torsdag.

Sårede mennesker har været fanget under belejringen af den gamle bydel i Homs og de omkringliggende områder i næsten to år.

De var de første, som kom ud af byen.

Homs blev kaldt "revolutionens hovedstad", da oprøret begyndte i Syrien i 2011 under indflydelse af folkelige opstande for demokrati i blandt andet Tunesien og Egypten.

Syriske regeringsstyrker indledte for en måned siden en offensiv mod de tilbageværende oprørere i den gamle bydel, hvor mange civile syrere har været fanget.

Det moderne Homs har omkring en million indbyggere og er efter Aleppo og Damaskus Syriens tredjestørste by.

Homs er en naturlig indgang til de øvrige syriske byer fra Middelhavet og et trafikalt knudepunkt, men en stor del af byen er blevet ødelagt under krigen.

Det anslås, at omkring 150.000 mennesker har mistet livet under den syriske borgerkrig, der har stået på de seneste tre år.