3000 kinesere evakueret fra Vietnam efter protester

Flere end 3000 kinesere er blevet evakueret fra Vietnam, hvor antikinesiske protester har dræbt 21 kinesere

Det er ikke sikkert at være kineser i Vietnam i disse dage, derfor har Kina evakueret 3000 kinesiske statsborgere fra Vietnam, som den seneste uge har oplevet blodige antikinesiske protester.

- De er vendt tilbage til Kina med hjælp fra den kinesiske ambassade i Vietnam, udtaler det kinesiske udenrigsministerium ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Udmeldingen kommer dagen efter, at Kinas udenrigsminister har krævet, at Vietnam gør noget ved oprøret mod kinesere og kinesiske virksomheder i Vietnam. Op mod 21 mennesker har mistet livet i protesterne, lyder de officielle tal.

Kinas udenrigsminister, Wang Yi, sagde til Vietnams vicepremierminister, Pham Binh Minh, der også er udenrigsminister, at 'Vietnam har et uafrysteligt ansvar for de voldelige angreb mod kinesiske virksomheder og statsborgere'.

Wang kræver, at Vietnam handler resolut for at standse volden, og at landet sørger, at hverken kinesiske personer eller ejendom lider skade i landet.

Kina har også sendt en arbejdsgruppe til Vietnam for at håndtere uroens efterspil.

Det antikinesiske oprør brød ud denne uge i Vietnam, hvor kinesiske fabrikker blev sat i brand, og kinesiske arbejdere blev angrebet. Uroen har spredt sig til en tredjedel af Vietnams provinser.

Urolighederne har sendt hundredvis af kinesere på flugt til nabolandet Cambodja.

Det er territoriale stridigheder i Det Sydkinesiske Hav, der har store olie- og gasrigdomme, som skaber spændinger i området. Striden blev skærpet yderligere, da Kina for nylig flyttede en kæmpe borerig til farvandet. Vietnam har kaldt handlingen ulovlig.