USA bliver i Afghanistan til slutningen af 2016

USA vil lade 9800 soldater blive i Afghanistan ved udgangen af 2014, ventes Obama at bekendtgøre tirsdag aften

De amerikanske soldater skal blive i Afghanistan frem til slutningen af 2016, hvor USA angiveligt planlægger en fuld tilbagetrækning fra det krigshærgede land. Det citerer nyhedsbureauet AFP en unavngiven amerikansk embedsmand for.

Samtidig vil USA lade 9800 amerikanske soldater blive i Afghanistan ved udgangen af 2014. Det oplyser en unavngiven fremtrædende embedsmand ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De internationale nyhedsbureauer skriver, at præsident Barack Obama vil løfte sløret for USA's fremtidige tilstedeværelse i Afghanistan ved et pressemøde i Det Hvide Hus' rosenhave klokken 20.45 dansk tid.

Obama har tidligere udtalt, at den amerikanske tilbagetrækning afhænger af en sikkerhedsaftale med den afgående afghanske præsident, Hamid Karzai.

Når han nu vil forlænge missionen, hænger det angiveligt sammen med, at de to afghanske præsidentkandidater, der skal ud i en anden valgrunde 14. juni, begge har tilkendegivet, at de vil underskrive sikkerhedsaftalen, skriver nyhedsbureauet dpa.

- Vi vil kun forlænge vores militære tilstedeværelse efter 2014, hvis den afghanske regering underskriver sikkerhedsaftalen, siger en højtstående embedsmand ifølge AFP.

- I slutningen af 2015 vil vi reducere tilstedeværelsen med cirka halvdelen, og et år senere, i slutningen af 2016, vil vi skære ned til den normale tilstedeværelse på vores ambassade med en sikkerhedsassistance i Kabul, som vi også har det i Irak, tilføjer han.

USA har cirka 32.000 soldater i Afghanistan frem mod december.

Amerikanerne har tidligere antydet, at omkring 8000 soldater kunne blive i Afghanistan efter 2014. Deres opgaver skulle være at deltage i operationer mod terrorgrupper og oplære afghanske soldater.

USA har været til stede i Afghanistan, siden Talibanstyret i Kabul blev væltet, da præsident George W. Bush i efteråret 2001 indledte sin kamp mod terror efter terrorangrebet, der blandt andet ramte tvillingetårnene i New York 11. september 2001.