Khader: Syrienkrigere skal retsforfølges

Antallet af danske Syrien-krigere vokser. Naser Khader er enig med DF og K om, at de unge skal retsforfølges

Danmark bør retsforfølge danske muslimer, som rejser til Syrien for sammen med islamistiske og antivestlige grupper at kæmpe mod Assad-regimet.

Naser Khader, mellemøstekspert og senior fellow ved tænketanken Hudson Institute i Washington, støtter et forslag fra Dansk Folkeparti og De Konservative om en strammere kurs over for det stigende antal unge mænd, som i kortere eller længere tid forlader Danmark for at drage i krig.

- Der er en meget stor sandsynlighed for, at de unge bliver en del af grupper, som er allieret med al-Qaeda. Stort set ingen bliver en del af den frie syriske hær, siger Naser Khader til Ritzau.

- Når man tager ned og kæmper med grupper, der er på EU og Danmarks terrorliste, så bør man blive retsforfulgt, siger han.

Både Dansk Folkeparti og De Konservative mener, at Danmark skal gøre væsentligt mere for at standse de danske muslimer, som ifølge PET rejser til Syrien for at kæmpe ofte sammen med antivestlige, islamistiske oprørsgrupper.

- Vi skal have stoppet, at danske unge tager til Syrien for at føre krig. Unge helt ned til 16 år tager af sted. Det er rystende, siger den konservative retsordfører, Tom Behnke, til Information.

Selv om over 100 danskere er draget i krig, er der i øjeblikket - ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - ingen retssager på vej.

Regeringspartierne afviser imidlertid yderligere stramninger og henviser til, at der er taget en række initiativer, som skal bremse trafikken.

Desuden peger regeringen på, at det er svært at bevise, at de unge foretager sig noget ulovligt.

Men det er ikke korrekt, siger Naser Khader med henvisning til, at mange på de sociale medier praler med, at de kæmper sammen med al-Qaeda.

- Det handler om at flashe, at man er taget af sted. Det kan man se på islamistiske hjemmesider, hvor også unge danskere står med kalasjnikov-våben og i al-Qaeda-uniformer. Så det kan bevises, siger Naser Khader.

Går Danmark ikke hårdere til værks, mener han, at risikoen vokser for, at nogle af krigerne vender hjem som terrorister:

- Vi har set to unge danskere sprænge sig selv i luften i Syrien. Når man kan blive hjernevasket til det, så kan man også få dem til at udføre en terrorhandling herhjemme.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere