Oprørere tager nye gidsler i Ukraine

Dansk observatør stadig ikke fri, oplyser OSCE, der overvåger situationen i kampzonen

Her ses soldater fra separatisternes Vostok-bataljon, der blandt andet menes at bestå af kamphærdede russiske veteraner fra krigene i Tjetjenien. (Polfoto)
Her ses soldater fra separatisternes Vostok-bataljon, der blandt andet menes at bestå af kamphærdede russiske veteraner fra krigene i Tjetjenien. (Polfoto)

Ukrainske separatister hævder fredag, at fire vestlige observatører, heriblandt en dansker, fra OSCE er blevet løsladt.

Denne oplysning afvises af OSCE, men til gengæld oplyser organisationen, at den siden torsdag aften har været uden kontakt med fire andre observatører og en tolk, der befinder sig i det kamphærgede område omkring byen Luhansk.

Se også: Helikopter skudt ned: 14 ukrainske soldater dræbt

Gruppen blev tilsyneladende stoppet ved en vejspærring i Severodonsk, 100 km nord for Luhansk, af bevæbnede mænd, oplyser OSCE.

Sergej i sit lille mineskur, hvor han bryder kul op af jorden med de bare næver. (Foto: Jesper Braarud Larsen) Tæt på Her er alt håb ude for Ukraines fattige

Nationaliteten på de fire forsvundne fremgår ikke.

Blev budt på vin og mad
Overfor nyhedsbureauet RIA Novosti afviser en talsmand for separatisterne, at de fem forsvundne er taget til fange.

- Fire vesteuropæiske observatører og en russisk statsborger kom ganske rigtigt til Severodonsk. De fik en fin modtagelse. De lokale viste dem alt, som de ønskede at se, og bød på mad og vin, hævder talsmanden Volodimir Inogorodskij.

Krisen i Ukraine begyndte, da præsident Viktor Janukovitj sagde nej til at underskrive en samarbejdsaftale med EU. Siden har Janukovitjs beslutning udviklet sig til svær ukrainsk identitetskrise og iskold luft mellem den vestlige verden og Rusland. Det lyder kompliceret, men bare rolig - med vores tidslinje nedenfor får du overblik (Foto: AP) Tæt på Tidslinje: Ukraine-krisen måned for måned

På grund af et natligt udgangsforbud besluttede observatørerne imidlertid at blive i byen natten over, hævder separatisterne.

- Ingen har holdt dem tilbage. De kan frit bevæge sig rundt i vores område, siger talsmanden, der ikke giver nogen forklaring på, hvorfor OSCE så ikke kan komme i kontakt med gruppen.

Gidseltagning en advarsel
Den anden gruppe på fire heriblandt en dansker forsvandt mandag.

Separatistlederen Alexei Tjmilenko fra Den Selvudråbte Folkerepublik Lugansk, siger ifølge Ritzau til nyhedsbureauet Interfax, at de danskeren sammen med en tyrker, en schweizer og en ester var blevet tilbageholdt som en advarsel, men nu løsladt.

I den seneste meddelelse fra OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, opregnes danskeren og hans tre kolleger fredag middag stadig som forsvundne.

Prorussiske separatister i det østlige Ukraine bekræftede torsdag, at de fire observatører fra OSCE var blevet holdt tilbage siden mandag. De sagde, at observatørerne snart ville blive løsladt.

Se også: Separatistleder: Observatører bliver snart løsladt

- Vi tog dem til fange. Grunden var, at de ikke skulle komme og blande sig. Jeg havde advaret dem. Nu vil vi finde ud af, hvem de er, se deres papirer og så lade dem gå. Vi er i kontakt med OSCE, sagde separatistlederen Vjatjeslav Ponomarjov torsdag.

Kaldes sabotage
Lederen af OSCE, Didier Burkhalter kalder ifølge Ritzau tilbageholdelsen af observatørerne - heriblandt en dansker - for en sabotagehandling.

Se også: OSCE-leder: Bortførelse af observatører er sabotage

Observatørmissionen består af 280 ubevæbnede civilister. Deres job er at mødes med blandt andet lokale og nationale myndigheder samt etniske og religiøse grupper.

Ifølge Udenrigsministeriet er syv af observatørerne danskere.

Tidligere under Ukraine-krisen sad den danske oversergent John Christensen tilbageholdt i 10 døgn hos separatister i Slavjansk. Han var også udsendt som observatør af OSCE og kom på fri fod i begyndelsen af maj.