Den længste dag

Den vest-allierede invasion i Normandiet 6. juni 1944 indvarslede afgørelsen på Anden Verdenskrig. Ifølge historikeren Jakob Sørensen blev det også det 20. århundredes vigtigste slag overhovedet. Vi har fulgt nogle af de over 800 danskere, som deltog

Fra kl. ca. 6.30 blev soldater sat i land efter et timelangt, intensivt fly- og flådebombardement. (Foto: AP)
Fra kl. ca. 6.30 blev soldater sat i land efter et timelangt, intensivt fly- og flådebombardement. (Foto: AP)

Det var kun 20 minutter over midnat, da de første soldater fra den 6. britiske luftbårne division landede ved Caen-kanalen og Orne-floden i den østligste del af den britiske sektor af invasionsstranden i Frankrig. Den del, der havde kodeordet Sword.

De var blevet kastet ud i nattemørket af svævefly af typen Horsa, der var blevet trukket mod Normandiets kyst af C-47-transportfly. Horsa-svæveplanerne medbragte derudover tungt udstyr som jeeps og haubitsere. Datoen er 6. juni 1944 - for præcis 70 år siden.

Invasionen af Normandiet

Landingen skete, uden at de nærmeste tyske vagtposter opdagede briterne, før de pludselig dukkede op ud af mørket. Den ene af de to tyske vagter, der stod på en vippebro, nåede at affyre et signalblus, inden den britiske delings leder, løjtnant Den Brotheridge, tømte magasinet af sin stengun i ham.

Det var de første allierede skud under invasionen – og den første faldne tysker på D-dagen. Få øjeblikke senere faldt Brotheridge som den første allierede soldat, da tyskere fra en maskingevær-rede på den anden side af broen gik i aktion.

Bombefly og krigsskibe
Helt ovre i den vestlige del af invasionsområdet blev de to amerikanske luftbårne divisioner ’All American’ og ’Screaming Eagles’ indsat.

Dermed var den allierede landgang, der havde kodebetegnelsen Operation Overlord, i gang. Inden natten var gået, var 24.000 faldskærmsjægere blevet kastet ned. Deres opgave var at sikre invasionsområdets flanker.Senere på natten indledte britiske Lancaster-bombefly og tilsvarende amerikanske B-17 Flying Fortress massive angreb på de tyske befæstningsanlæg bestående af betonbunkere og artilleristillinger. I alt blev over 2000 bombefly indsat.

Derefter tog kanoner fra over 100 krigsskibe over fra kl. ca. kl. 5.30. I spidsen var seks slagskibe, hvis hovedskyts havde kalibre på 35 til 38 centimeter. Bombardementet var overvældende, men de tyske bunkere var solidt bygget. Som regel modstod de endda direkte træffere af granater på 450 kilo.

Tusinder af dræbte
Hen ad kl. 6.30 begyndte de fladbundede landgangs-både at løbe ind mod strandene. Klapperne foran gik ned, og soldaterne væltede ud – og blev øjeblikkelig beskudt massivt fra bunkerne af tunge maskingeværer. Nøjagtig som det ses i åbningsscenen i D-dags-filmen over dem alle, ’Saving Private Ryan’ med Tom Hanks i hovedrollen.

En dansker var med i de amerikanske styrker, der løb i land og led store tab på Omaha Beach. Over 800 andre danskere deltog også. Langt de fleste af dem var søfolk på de transportskibe, der forsynede tropperne, der efterhånden fik kæmpet sig i land og etableret et brohoved.

Jøde blev tildelt Hitlers Jernkors: ’Jeg vil tørre mig i røven med det’

Vi har fulgt en række danskere, der spillede en rolle på D-dagen. Når den er blevet kaldt The Longest Day – endnu en filmtitel – er grunden, at 4500 soldater alene på allieret side blev dræbt i løbet af dette døgn og langt flere såret.

Det blev den pris, det kostede at få fodfæste på kontinentet.

Historiker: D-dagen gjorde Vesteuropa større
Historikeren Jakob Sørensen har i sin bog fra 2004 ’Operation Overlord’ (forlaget Høst & Søn) betegnet landgangen i Normandiet som ’det vigtigste slag i det 20. århundrede’.

- Det er måske en lidt fræk konklusion, for det var ikke D-dagen, der knækkede Tyskland. De tyske militære tab på østfronten var langt større. Men landgangen forkortede krigen i et eller andet omfang, fordi den tvang tyskerne til at sprede deres styrker, forklarer Jakob Sørensen til EKSTRA.

Adolf Hitlers fingerring

- Det helt særlige ved D-dagen var, at invasionen kom til at definere den efterkrigssituation, hvor man fik den amerikanske tilstedeværelse i Vesteuropa. Uden landgangen havde Sovjetunionen sandsynligvis besat hele Tyskland, og Vesteuropa ville være blevet meget mindre, siger han videre.

Hans bog fra 2004 blev forleden genudgivet på Informations Forlag under titlen ’D-dag’.

Læs dagens kæmpe tema om D-dagen på ekstrabladet.dk/ekstra ved at klikke her