Bortført dansker i Syrien kan være mistænkt for spionage

En kilde siger til det den svenske avis Expressen, at de fem bortførte fra Læger uden Grænser kan være under mistanke for spionage

(ZUMA Press)
(ZUMA Press)

Ved du noget om sagen? Så send en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Torsdag aften blev fem hjælpearbejdere fra Læger uden Grænser bortført i det nordlige Syrien. En af dem er dansker.

Ifølge flere internationale medier blev de taget af den yderligtgående Al-Qaidagruppe Den Islamiske Stat Irak og Levanten (ISIL). Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at Al-Qaida-gruppen er hjemsted for mange af de danske islamister, som vælger at drage i krig i Syrien.

Ekspert om bortførsel: Alt kan ske i livsfarlige Syrien

Motivet er endnu uvist - ligesom ISIL endnu ikke har taget ansvaret for bortførslerne.

Men en anonym kilde siger til svenske Expressen, at nødhjælpsmedarbejderne var mistænkt for spionage.

- Det er en mulighed, at ISIL står bag bortførslen, men om det er på grund af spionage ved jeg ikke. Det kan selvfølgelig godt være, men jeg hæfter mig mere ved symbolværdien. Selv om de bortførte ikke repræsenterer vesten som sådan, så er det jo stadig en instans, der kommer ind udefra og bliver en del af virkeligheden.

- Så hvis det er en gruppe, der er tilknyttet Al-Qaida, så er der jo en naturlig modstand mod vesten og alt, der bare lugter af USA, siger Peter Seeberg, der studieleder på Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

Sikkerhedsekspert: Sådan skal gidslerne klare sig

Han understreger dog, at der stadig er mange mulige gerningsmænd og motiver.

- De kan være bortført af poltiske og religiøse årsager, men det kan også bare være nogle plattenslagere, der udnytter den usikre siuation og har bortført dem for at få løsepenge, siger Peter Seeberg.

Få overblikket over krisen i Syrien her: