Egyptens folkeafstemning: En mand dræbt

Mahmoud Sayed Gomaa blev dræbt under en demonstration mod folkeafstemningen i provinsen Bani Suef

Soldater foran valgstederne i Egypten. (Foto: AP)
Soldater foran valgstederne i Egypten. (Foto: AP)

En mand har mistet livet i sammenstød mellem egyptiske sikkerhedsstyrker og støtter af den afsætte præsident Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab.

Det sker i forbindelse med tirsdagens folkeafstemning om en ny forfatning.

Mahmoud Sayed Gomaa blev dræbt under en protest imod folkeafstemningen tæt ved et valgsted i provinsen Bani Suef syd for Kairo.

Folkeafstemningen er den første, siden militæret fjernede Mursi fra præsidentposten 3. juli sidste år, efter massive opstande imod ham og Broderskabets styre.

Den nye forfatning ventes af flere eksperter at bane vejen for, at hærchefen Abdel Fattah al-Sisi ved et præsidentvalg i løbet af foråret kan sætte sig på magten i landet.

Folkeafstemningen markerer det endelige opgør med Det Muslimske Broderskab og Mohamed Mursi, som militæret vippede af pinden som præsident i sommer.

Resultatet er nærmest givet på forhånd. Broderskabet boykotter afstemningen, mens en stor del af de egyptere, der protesterede mod Mursi, ventes at stemme ja til ændringerne.

Ændringerne i forfatningen vil føre til, at militærets rolle styrkes, at civile fortsat kan blive stillet for en militærdomstol, og at islam får mindre betydning. Samtidig sikres egypterne en række frihedsrettigheder.

Folkeafstemningen er en væsentlig del af den køreplan, som skal føre frem til et præsident- og parlamentsvalg.

Folkeafstemningen fortsætter onsdag.Beviset for, at man har sat sin stemme, er en finger dækket af rødt blæk. På den måde kan ingen stemme to gange. (Foto: AP)
Beviset for, at man har sat sin stemme, er en finger dækket af rødt blæk. På den måde kan ingen stemme to gange. (Foto: AP)