Iran: Terrorist-lande umuliggør fred i Syrien

Irans præsident langer ud efter "terrorist-støtter" og beskylder dem for at spolere chance for fred i Syrien

Irans præsident, Hassan Rouhani, kommer med vilde beskydninger om fredskonference i Syrien. (Arkivfoto: AP)
Irans præsident, Hassan Rouhani, kommer med vilde beskydninger om fredskonference i Syrien. (Arkivfoto: AP)

Iran blev i sidste øjeblik udelukket fra den internationale fredskonference for Syrien, og i stedet må den iranske præsident, Hassan Rouhani, tage til takke med scenen ved Det Verdensøkonomiske Forum (WEF) i Davos.

Før han gik på scenen i den schweiziske alpeby - 300 kilometer fra fredskonferencen i Montreux - benyttede Rouhani lejligheden til at tale om den konference, han ikke var inviteret til og chancen for fred i Syrien.

- Vi kan ikke nære store håb om, at Geneve II-konferencen vil føre til en løsning på det syriske folks problemer og på kampen imod terrorisme, siger Hassan Rouhani.

Præsidenten langede ud efter "støtter af terrorister", og beskyldte deres tilstedeværelse i Montreux for at ødelægge muligheden for succes.

- Vi har heller ikke den store tro på, at denne konference vil kunne bidrage til at skabe stabilitet, eftersom nogle terrorisme-støtter er til stede (på konferencen, red.).

Iran står på Syriens præsident, Bashar al-Assads, side i konflikten, mens blandt andre Saudi-Arabien støtter oprørerne.

Når Iran henviser til terrorister, er det formentlig - blandt andre - saudiaraberne, han hentyder til.

FN trak invitationen til Iran tilbage, efter at Syriens Nationale Koalition og USA havde protesteret voldsomt.

Iran har nægtet at give sit samtykke til indsættelsen af en overgangsregering i Syrien, som det blev aftalt på et Geneve I-møde i 2012.

Diskussionen om en overgangsregering var også onsdagens store konfliktpunkt i Montreux, hvor USA slog fast, at Assad skal træde tilbage.

Til det svarede Syrien, at det kommer ikke til at ske.