Newtown raser over droppet våbenforbud

Borgere i Newtown er vrede over at våben af den type, der blev brugt til massakren i byen, ikke bliver forbudt

NEWTOWN (Ekstra Bladet): En lille gruppe mennesker står i bidende kulde foran en lokal våbenvirksomhed midt i Newtown. Med sig har de skilte, der med slogans om at det er tid for forandring, kalder på forbud mod den type af kraftige angrebsvåben, der blev brugt ved massakren i byen for lidt mere end tre måneder siden.

  - Det er ikke slut, det er ikke slut, siger den 48-årige mor til fire, Kathy Mayer (tv), da Ekstra Bladet møder hende fredag eftermiddag.

Hendes reaktion er et svar på, at det tidligere i denne uge stod klart, at et nyt lovforslag om strengere våbenlovgivning i USA ikke kommer til at indeholde et forbud mod de såkaldte angrebsvåben, der blev benyttet både ved massakren i Newtown, der kostede 20 små børn og seks voksne livet, og ligeledes blev brugt ved de såkaldte Batman-skyderier i Colorado sidste år, hvor en ung mand gik amok under premieren på en Batman-film, og skød og dræbte 12 mennesker mens 58 andre blev sårede.

For borgerne i Newtown er det svært at forstå, hvordan politikerne i hovedstaden Washington DC kan undgå at forbyde våbnene.

  - Har vi virkeligt brug for våben, der kan dræbe 26 mennesker på under fire minutter, spørger den 47-årige civilingeniør Andrew Morosky (billedet ovenfor), mens nogle enkelte snefnug bevæger sig rundt i luften i den kolde eftermiddagsblæst.

Den 46-årige reklamemand, Brad Eggelston, der står ved siden af, er mere direkte i sin tilgang.

- Jeg er rasende. Det er vanvittigt at de tillader den slags våben - eller nogen som helst slags masseødelæggelsesvåben - at blive solgt, udbryder han.

USA's præsident Barack Obama havde ellers givet sin opbakning til en plan, der skulle forbyde de kraftige våben. To dage efter massakren i Newtown udtalte præsidenten:

- Vi kan ikke tolerere det her længere. Vi gør ikke nok, og vi er nødt til at ændre os ... Krigsvåben hører ikke til i vores gader eller i vores skoler, sagde han under en tale for de pårørende til de døde i Newtown. Obama satte herefter sin vicepræsident Joe Biden i spidsen for en arbejdsgruppe, der skulle komme med forslag til stramninger i USA's våbenlovgivning, men på grund af modstand i Kongressen bliver forbuddet mod angrebsvåben ikke en del af den endelige plan, der skal stemmes om efter påske. Der bliver muligvis en separat afstemning om at vedtage en lov, der skal forbyde angrebsriflerne, på et senere tidspunkt, men en sådan afstemning anses ikke for at have nogen realistisk chance for at vinde flertal for et forbud.

Det aktuelle lovforslag, der bliver fremsat efter påske, kommer blandt andet til at indeholde regler om udvidede baggrundscheck for alle, der køber våben i USA, samt en øget indsats mod salg af våben via stråmænd.

Ud over forbuddet mod angrebsvåben er også et forslag om at forbyde magasiner med plads til op mod hundrede patroner blevet fjernet fra lovforslaget på grund af manglende politisk opbakning.

Præsident Obama udtalte i går, at han fortsat ønsker en afstemning om forbud mod angrebsvåben, selvom der ikke er flertal i Kongressen, sådan at de folkevalgte politikere bliver tvunget til at vise befolkningen, hvor de står i forhold til våbnene.

Tilbage i Newtown har indbyggerne ikke givet op i kampen mod de kraftige våben.

- Det her er en lang kamp, og det er et maraton - ikke et sprint, slår Kathy Mayer fast, mens Newtowns myldretidstrafik drøner forbi på vejen, og bilhorn bliver trykket i bund som opbakning til den lille gruppe af stædige demonstranter.  

De små grave på Newtowns kirkegård er et bevægende minde om den nylige tragedie.

1 af 3 - Har vi virkeligt brug for våben, der kan dræbe 26 mennesker på under fire minutter, spørger den 47-årige civilingeniør Andrew Morosky. (Foto: Benjamin Kürstein)
2 af 3 De små grave på Newtowns kirkegård er et bevægende minde om den nylige tragedie. (Foto: Benjamin Kürstein)
3 af 3 Kathy Mayer (tv) vil fortsat kæmpe for at få forbudt angrebsrifler (Foto: Benjamin Kürstein)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere