Hollande: Terroristen Abou Zeid blev dræbt i Mali

Abdelhamid Abou Zeid er med sikkerhed blevet dræbt under kampe i Mali, siger Frankrigs præsident

Frankrigs præsident, François Hollande, bekræfter gennem sit kontor, at den ene af de to mest højtstående al-Qaeda ledere i Mali, Abdelhamid Abou Zeid, er blevet dræbt under kampe med fransk-ledede styrker i den nordlige del af det vestafrikanske land.

Hollande "bekræfter Abdelhamid Abou Zeids død med sikkerhed under kampe ledet af franske hærstyrker i Ifoghas-bjergene i det nordlige Mali sidst i februar," hedder det i en erklæring fra Elysée palæet.

- Drabet på en af de vigtigste ledere af al-Qaeda i det Islamiske Maghreb markerer en vigtig fase i kampen mod den terrorisme i området, hedder det videre.

Den 46-årige Abou Zeid var en af de mest radikale ledere af bevægelsen. I juni 2009 bortførte hans mænd den britiske turist Edwin Dyer. Ifølge adskillige øjenvidner halshuggede Abou Zeid ham personligt.

Abou Zeids død blev først bekendtgjort 1. marts af Tchads præsident, Idriss Deby Itno, hvis hær kæmper side om side med det franske militær.

To dage senere meddelte Tchads hær også at have dræbt den algeriske militante islamist Mokhtar Belmokhtar, som også har stået i spidsen for al-Qaedas nordafrikanske gren.

Men Frankrig har foreløbig ikke bekræftet drabet på Belmokhtar, som brød ud af al-Qaeda og stod bag terrorangrebet i januar på et algerisk gasanlæg, hvor 38 gidsler blev dræbt.

Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, har tidligere meddelt, at der ville blive foretaget dna-undersøgelser for at få fastslået, hvorvidt Abou Zeid og Belmokhtar var blandt de dræbte.

Mali blev kastet ud i kaos efter et kup i marts 2012, hvor islamistiske grupper med forbindelse til al-Qaeda udnyttede et magtens tomrum og greb magten i et stort nordligt ørkenområde på størrelse med Texas.

Frankrig greb militært ind i dets tidligere koloni 11. januar for at stoppe islamisternes fremmarch mod hovedstaden Bamako.

De omkring 4000 franske soldater i den vestafrikanske stat vil begynde en tilbagetrækning i april - en måned senere end planlagt. De vil blive afløst af en FN-støttet afrikansk koalition.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere