Søvndal afviser at give Syriens opposition våben

EU's udenrigsministre i politisk dilemma om støtte til Syriens opposition, to uger før våbenembargo udløber

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og hans EU-kolleger er mandag samlet i Bruxelles for at prøve at finde vej ud af et politisk-moralsk dilemma om, hvordan EU bedre kan støtte oppositionen i Syrien uden samtidig at risikere at optrappe den væbnede konflikt.

EU's eksisterende forbud mod salg af våben til Syrien udløber med månedens udgang, og især Storbritannien presser på for at slække på embargoen, så det bliver muligt at hjælpe oppositionen med beskyttelsesudstyr - og måske ligefrem våben.

Farlig vej
Men det kan ifølge den danske udenrigsminister være en farlig vej at gå.

- Vi har en interesse i at fastholde trykket på lande, der leverer våben til Syrien - Rusland, Iran - og det er klart, at vi svækker det argument, hvis vi selv leverer, siger Søvndal ved ankomsten til mandagens møde.

Men den danske minister betegner det som "et reelt dilemma", at det syriske styre har nem adgang til våben, mens oppositionen - som EU støtter politisk - ikke har.

- Det er klart, man må veje for og imod. Når vi vejer for og imod, finder vi, at en afskaffelse af våbenembargoen vil give problemer. Vi kan aldrig vide, hvor våben ender.

- Vi så den (embargoen, red.) gerne fortsætte ud fra den principielle vurdering, at der er rigtig mange våben i Syrien, at vi er tilhængere af en politisk løsning, og at en hævelse af våbenembargoen jo også kan forhindre eller vanskeliggøre en politisk løsning.

Villy Søvndal vil dog på vej ind til mandagens møde ikke kategorisk afvise, at han kan ende med at støtte en mere differentieret lempelse af våbenembargoen.

- Det er klart: Beskyttelsesudstyr har vi ingen problemer med - fragmentationsveste og hvad der ellers måtte være, som beskytter mennesker mod at blive dræbt. Det vil ikke give os problemer.

- Så kunsten for os er at sikre, at det ikke bliver dræbende våben. At hvis de (sanktionerne, red.) bliver løsnet, så bliver det så beskedent som muligt, siger Søvndal.

Hvis ikke EU-landene enes om et kompromis, udløber våbenembargoen mod Syrien automatisk næste torsdag.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere