Obama trækker 34.000 soldater hjem fra Afghanistan

Præsidenten vil natten til onsdag annoncere, at han trækker 34.000 amerikanske soldater hjem fra Afghanistan

USA's præsident, Barack Obama, vil i sin årlige tale til nationen natten til onsdag annoncere, at 34.000 amerikanske soldater bliver trukket ud af Afghanistan i begyndelsen af 2014.

- Præsidenten vil i aften annoncere, at 34.000 soldater vil være hjemvendt fra Afghanistan om et år fra nu, siger en kilde, der har læst talen, til nyhedsbureauet Reuters.

En ledende amerikansk embedsmand siger til nyhedsbureauet AFP, at Obama har ringet til den afghanske præsident, Hamid Karzai, den britiske premierminister David Cameron og den tyske forbundskansler Angela Merkel for at informere dem om beslutningen.

Embedsmanden siger også, at regeringen i Washington fortsat er engageret i et langsigtet strategisk partnerskab med Afghanistan.

Den amerikanske præsident og den afghanske præsident blev i sidste måned enige om at sætte farten op for at overdrage ansvaret for sikkerheden i landet til afghanske myndigheder.

De 34.000 soldaters retræte vil betyde en halvering af antallet af de nuværende 66.000 amerikanske soldater, der lige nu befinder sig i det krigshærgede land.

Planen er, at de resterende soldaters tilstedeværelse skal reduceres over en kort årrække, indtil alle udenlandske kamptropper atter er vendt hjem til deres respektive lande, og de afghanske myndigheder overtager styringen af landet selv.

Nato har som mål at oplære og træne 350.000 afghanske soldater og politibetjente inden udgangen af 2014, når de udenlandske kamptropper efter planen rejser hjem.

Taliban blev fordrevet fra magten i Kabul i slutningen af 2001, da en amerikanskledet koalition rykkede ind i landet i kølvandet på terrorangrebet på USA 11. september, men de islamistiske oprørere har igennem en årrække vundet fodfæste flere steder i landet.

At gøre en ende på krigen i Afghanistan har hele tiden været et af hovedmålsætningerne for Obama.

- Vi har fået skubbet Taliban ud af deres tilholdssteder.

- Og vores hovedmål, årsagen til at vi gik i krig i første omgang, er nu indenfor rækkevidde: At sikre at al-Qaeda aldrig mere kan bruge Afghanistan til at iværksætte angreb mod Amerika, sagde Obama i sidste måned.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere