Ekspert: Militæret er alt Nordkorea har

Nordkorea er kun interessant, fordi de har atomsprængladninger. Uden ville de være som en anden diktaturstat.

Om det ender med forhandlinger i kølvandet på Nordkoreas atomprøvesprængning tirsdag morgen, eller om styret kollapser inden, fordi alle pengene går til våben og atomprogrammer, er det store og svære spørgsmål.

Det siger souschef og specialkonsulent Peter Kim Laustsen fra Forsvarsakademiet.

- På kort og mellemlang sigt vil vi se status quo. Vi vil se hård retorik fra styret i Pyongyang og vi vil også se raketopsendelser, atomprøvesprængninger og provokationer på havet, siger han.

Hvordan det ender, kommer helt an på, hvem der blinker først, mener Peter Kim Laustsen. Nordkorea på den ene side og USA og Sydkorea på den anden.

Tirsdag morgen bekræftede nordkoreanerne, at regimet havde gennemført en underjordisk atomprøvesprængning for at "beskytte vores nationale sikkerhed og suverænitet mod den hensynsløse fjendtlighed fra USA".

Ifølge Peter Kim Laustsen er Nordkorea kynisk set kun interessant, fordi de har atomsprængladninger eller raketter. Uden dem ville de være som en anden diktaturstat. De spiller med musklerne, fordi det er det eneste, de har tilbage.

- Det er mest sandsynligt, at det ender med forhandlinger, for det vil USA og Sydkorea gerne, men det kommer ikke til at ske i forlængelse af provokationer fra Nordkorea, der vil gå tid, siger han.

Nordkoreas atomprøvesprængninger i 2006 og 2009 endte med forhandlinger.

Nordkorea-ekspert Geir Helgesen, der er leder af Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet forventer også, at atomprøvesprængningen tirsdag ender med forhandlinger.

- Muligvis bliver forhandlingerne ikke officielle, men parterne vil mødes, fordi situationen er uholdbar. Ikke mindst fordi det foregår i den del af verden, hvor de øvrige lande er lokomotiver i økonomisk udvikling: Sydkorea, Japan og Kina.

Geir Helgesen mener, at atomprøvesprængningen har været planlagt over længere tid og viser, at Nordkorea agter at forblive en atommagt og ad den vej forsøge at nå forhandlingsbordet.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere