Hele verden fordømmer atomforsøg

Atomprøvesprængning i Nordkorea møder dyb global foragt. Brud på internationale konventioner, lyder det.

Over hele kloden er der forargelse over den atomprøvesprængning, som Nordkorea foretog natten til tirsdag dansk tid.

- Det er dybt beklageligt og en klar overtrædelse af FN’s Sikkerhedsråds resolutioner, siger Yukiya Amano, der er chef for Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), i en erklæring.

Også EU's udenrigschef, Catherine Ashton, fordømmer Nordkoreas atomprøvesprængning "på det kraftigste" og kalder den "en alvorlig trussel mod varig fred på den koreanske halvø" og mod både den regionale og internationale sikkerhed og stabilitet.

- Denne atomprøvesprængning er endnu en åbenlys udfordring af de globale ikkespredningsaftaler, og den er et direkte brud på Nordkoreas internationale forpligtelser til ikke at fremstille eller afprøve atomvåben, siger Ashton i en pressemeddelelse.

De samme toner går igen fra Nato-rådet, der er øverste organ for de 28 Nato-lande.

- Denne uansvarlige handling udgør sammen med missilaffyringen i december en alvorlig trussel mod international fred, sikkerhed og stabilitet.

- Nordkoreas forfølgelse af masseødelæggelsesvåben udgør en fortsat trods over for FN's Sikkerhedsråd og det bredere internationale samfund, hedder det i en pressemeddelelse fra Nato-rådet.

Såvel Japan som USA, Rusland og en række andre lande - heriblandt Danmark - har været ude og fordømme prøvesprængningen, der blevet opfanget af USA’s Geologiske Overvågningscenter (USGS) som en unaturlig jordrystelse målt til 4,9.

Selv Nordkoreas tætte allierede Kina har været på banen for at kritisere det lukkede diktatur.

- Vi opfordrer på det kraftigste Nordkorea til at leve op til sine forpligtelser vedrørende atomafvikling og ikke tage skridt, der kan forværre situationen, siger det kinesiske udenrigsministerium.

I et andet land, der også bliver betegnet som en "slyngelstat", Iran, lyder der opfordringer til omfattende nedrustning.

- Vi må komme til et punkt, hvor ingen lande har atomvåben, og samtidig skal alle masseødelæggelsesvåben og atomvåben ødelægges, siger talsmand for det iranske udenrigsministerium Ramin Mehmanparast.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere