Israelsk nationalist: En fredsaftale er umulig

Tidligere israelsk udenrigsminister foreslår en midlertidig aftale, der kan bringe konflikten til ophør

Fredssamtalerne blev afbrudt i 2010 på grund af den fortsatte vækst i de israelske bosættelser på den besatte Vestbredden, og siden har situationen været fastlåst. (Foto: AP)
Fredssamtalerne blev afbrudt i 2010 på grund af den fortsatte vækst i de israelske bosættelser på den besatte Vestbredden, og siden har situationen været fastlåst. (Foto: AP)

Israel har ingen mulighed for at underskrive en permanent fredsaftale med palæstinenserne. Landet bør i stedet stræbe efter at indgå en midlertidig, men langsigtet aftale, der kan lægge låg på konflikten mellem parterne.

Det mener tidligere udenrigsminister Avigdor Lieberman, der er premierminister Benjamin Netanyahus nærmeste politiske allierede.

Udtalelserne fra ultranationalisten Lieberman, hvis fælles partiliste med Netanyahu knebent vandt parlamentsvalget den 22. januar, er angiveligt beregnet på at dæmpe enhver forventning både ude og hjemme om nye fredsforhandlinger.

Den amerikanske præsident Barack Obamas planer om at besøge Israel og de palæstinensiske områder i marts har vakt spekulationer om nye fredsforhandlinger til live.

I et tv-interview lørdag sagde Lieberman, at omvæltningerne efter det arabiske forår har styrket islamister, som er fjendtligt indstillet over for Israel, og gjort en fredsaftale utænkelig.

- Det er umuligt. Det er ikke muligt at løse konflikten her. Den kan kontrolleres og for at gøre det, er det vigtigt at blive enige om en langsigtet midlertidig aftale, siger han.

Fredssamtalerne blev afbrudt i 2010 på grund af den fortsatte vækst i de israelske bosættelser på den besatte Vestbredden, og siden har situationen været fastlåst.

Palæstinenserne vil ikke genoptage forhandlingerne, før Israel dropper bosættelserne på Vestbredden, mens Israel ikke vil forpligtige sig til at fjerne bosætterne eller tale om en grænse mellem Israel og en fremtidig palæstinensisk stat.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere