Advarer danske turister mod skovbrande

Selv den mindste gnist kan antænde en ukontrollabel brand, advarer dansk ambassade i bagende varme Australien

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Er du i Australien, og har du oplevet skovbrandenes rasen? Giv os et tip på sms/mms 1224 (alm. takst) eller på mailen 1224@eb.dk.

Australien er et yndet rejsemål blandt turister fra Danmark, men de mange tilrejsende danskere skal netop nu holde sig ekstra godt orienteret om de farlige skov- og steppebrande, der hærger mange steder på det overophedede kontinent.

- Australierne gennemlever lige nu en af de værste hedebølger i den tid, hvor man har ført statistik over temperaturer, fortæller Kjeld Frandsen, souschef på den danske ambassade i hovedstaden Canberra, til Ritzau.

- De stakkels vejrfolk på tv-stationerne har måttet lægge ekstra farver ind på deres temperaturkort for at kunne nå op på de 50, 52, 54 grader, som de forudser, at man når op på visse steder i landet, tilføjer han.

Millionbyen Sydney oplevede tirsdag en af de allervarmeste dage de seneste 150 år med temperaturer over 40 grader, og tusindvis af brandmænd har siden kæmpet med at få kontrol over mere end 140 brande i Australiens folkerigeste delstat, New South Wales.

- Mindre skovbrande er ikke unormalt. Vi er inde i sommerperioden hernede fra november til slutningen af februar, hvor man overalt i Australien altid slås med skov- og steppebrande, fortæller Kjeld Frandsen.

- Men det er en forstærkende effekt, at vi har den her meget lange og høje temperaturperiode, som er kombineret med kraftig blæst. Så hvis der opstår en brand, spreder den sig enormt hurtigt. Alting er knastørt i øjeblikket, siger han.Den farlige cocktail af tørke og vind gør situationen mere kritisk, end den plejer at være, lyder det.

- Selv den mindste gnist fra en traktor kan antænde en brand, som normalt ville være ganske uskadelig, men kan komme ud af kontrol på grund af tørken og vinden, siger Kjeld Frandsen fra den danske ambassade.

- Ilden spreder sig lynhurtigt og springer over veje og brandbælter. Den kan brede sig som en slags ildstorm, som vi så i februar 2009, hvor mange mennesker desværre omkom i delstaten Victoria. Vi har også set det på Tasmanien, tilføjer han.

Kjeld Frandsen råder danske turister, som befinder sig i et område, hvor der er brande og truende situationer, til at følge råd og anvisninger, som australske myndigheder giver:

- Det vigtigste er at holde sig opdateret om det, der sker i det område, hvor man er. Om der er brande, som er ude af kontrol. Og vi ved, at de australske myndigheder er fantastisk dygtige og professionelle til at holde folk orienteret.

Hvis man vil vide mere om bushbrandene i Australien, kan man gå ind på den danske ambassades hjemmeside. Her kan man også klikke sig videre til forskellige australske delstaters hjemmesider, hvor der ligger de nyeste ajourførte opdateringer.