Forsvarsminister provokerer krigsveteran

Ulrich Andersen så og oplevede forfærdelige ting som dansk soldat. Han tror ikke på forsvarsministerens påstand om at 'langt de fleste kommer styrkede hjem'

51-årige Ulrich Andersen fra Sønderborg kom ødelagt hjem fra krig i Kosovo. (Foto: Nicolai Brix)
51-årige Ulrich Andersen fra Sønderborg kom ødelagt hjem fra krig i Kosovo. (Foto: Nicolai Brix)

- Jeg har i så mange år været stille og tavs og klaret mine ting selv. Men det ministeren sagde om, at de fleste kommer styrkede hjem... Det var for meget for mig.

Sådan siger 51-årige Ulrich Andersern fra Sønderborg til ekstrabladet.dk.

Den selvstændige synsmand er en af de mange soldater, der er kommet ødelagt hjem fra krig for Danmark. Han råder inderligt udsendte med problemer om at tage den hjælp, de kan få.

En ny rapport fra SFI afslører, at næsten hver tredje soldat kommer hjem med en arbejdsskade eller psykiske problemer.

Læs også:

Se også: Hver 3. soldat kommer ødelagt hjem

Midt i halvfemserne var Ulrich Andersen et halvt års tid i Jugoslavien som fredsbevarende soldat. Der så og oplevede han ting, der ødelagde hans liv, ægteskab og sjæl med mareridt og alkoholmisbrug de næste mange år. Han fyldte sit hjem med våben og gik som dørmand amok på uskyldige.

Først i dag efter næsten 20 år er han ovenpå igen og har fået styr på traumerne, der ligger lige under overfladen og truer.

- Jeg nægter simpelthen at tro, at drenge på 18, 19 eller 20 år kommer styrket ud af at have set elendighed på elendighed, siger Ulrich Andersen, der føler sig provokeret af forsvarsminister Nick Hækkerups (S) udtalelser forleden:

- Man skal nok ikke være så blåøjet at tro, at krig ikke gør ondt eller er farligt. Og nogle gange er det nødvendigt at gå i krig, sagde forsvarsministeren til dr.dk og tilføjede:

- Langt de fleste kommer styrkede hjem.

Burde have indlagt sig selv
Ulrich Andersen så sin kammerat få sprængt foden af, fik sat en pistol for tindingen og var med til at feje resterne af kvinder og børn op, der var sprængt i stykker af miner.

- Kosovo blev solgt som en oplevelsestur, hvor man kunne udvikle sig selv personligt. Og det skal jeg da lige love for, siger Ulrich Andersen tørt.

Han understreger, at det her ikke er et angreb på ministeren eller forsvaret. Først og fremmest har man som soldat selv et personligt ansvar for at få hjælp, mener han. Det var han aldrig god til.

- Det er ikke samfundet skyld. Jeg tog selv afsted for at komme ud og prøve noget.

Han takker sin kone Tina for, at han er kommet ud af det som et helt menneske. Selv har han aldrig talt med en psykolog.

Læs også:

Se også: Eks-soldat: Forsvaret smed bare røret på

- Set i bakspejlet burde jeg have indlagt mig selv, da jeg kom hjem, men det gør man. Man kan ikke selv se, at man fejler noget. Der var bare alle de andre, der var nogle idioter.

Hans råd til krigsveteraner som ham selv er helt klart:

- Tag den hånd, der bliver rakt ud, siger han og understreger, at hjælpen i dag er langt bedre end dengang, men:

- Man skal selv opsøge det. Jeg havde måske sparet mig for seks-otte forfærdelige år, hvis jeg ikke havde været så stivnakket.

Det har i dag ikke været muligt at få en opfølgende kommentar fra forsvarsminister Nick Hækkerup.

1 af 3 Forsvarsminister Nick Hækkerups ord har provokeret veteranen. (Foto: Joachim Adrian/POLFOTO)
2 af 3 Ulrich Andersen er i dag selvstændig synsmand i Sønderborg. (Foto Nicolai Brix)
3 af 3 51-årige Ulrich Andersen fra Sønderborg kom ødelagt hjem fra krig i Kosovo. (Foto: Nicolai Brix)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere