Muhammed-provokatør dømt for svindel og narko

Nakoula Basseley Nakoula, der står bag islamkritisk film, har en blakket fortid

Produktionen af en antimuslimsk film, der har udløst voldsomme uroligheder i Mellemøsten, blev udskudt i et par år, fordi filmmageren røg i fængsel for svindel.

Nakoula Basseley Nakoula, der er identificeret som manden bag filmen 'Innocence of Muslims', blev anholdt i juni 2009 og tiltalt for bedrageri.

Året efter blev Nakoula, 55, idømt en bøde på 790.000 dollar og 21 måneders fængsel.

Straks efter løsladelsen fra fængslet i juni 2011 gik han i gang med optagelserne til den kontroversielle film, der har udløst demonstrationer i blandt andet Egypten, Libyen og Yemen.

Nakoula Basseley Nakoula er ifølge amerikanske medier en kristen egypter, der er bosiddende i Cerritos i Californien. Her har politiet parkeret en patruljevogn foran et hus, der ejes af Nakoula.

- Islam er en cancer, sagde han i et telefoninterview med Associated Press.

Falske navne
Nakoula lancerede den antimuslimske film under pseudonymet Sam Bacile og hævdede, at han var en israelsk ejendomsudvikler. Det har vist sig at være løgn.

Og det er ikke første gang, Nakoula lyver. Et retsdokument viser, at han i forbindelse med bedragerisagen brugte en lang række falske navne: Thomas J. Tanas, PJ Tobacco, Ahmad Hamdy, Kritbag Difrat, Amal Nada, Erwin Salameh, Daniel K. Caresman, Robert Bacily og Nicola Bacily.

Desuden oplyser anklagerkontoret i Los Angeles til NBC News, at Nakoula i 1990’erne røg i fængsel to gange for fremstilling af narko.

Ambassadør dræbt
Muhammed-filmen har skabt voldsom vrede i den arabiske verden, hvor amerikanske ambassader er blevet mål for urolighederne. Værst gik det ud over det amerikanske konsulat i Benghazi i Libyen, hvor fire ambassadefolk - her i blandt ambassadør Chris Stevens - blev dræbt under optøjerne.

Det kom bag på filmens skuespillere, at de medvirkede i en stærkt islamkritisk film. Cindy Lee Garcia og andre medvirkende fik kun at vide, at filmen var et historisk drama om Mellemøsten.

- Jeg får det dårlig over det, siger Garcia, der spiller moderen til en ung kvinde, der i filmen bliver giftet væk til Muhammed.

1 af 2 En politibil holder vagt foran et hus i Cerritos, Californien, der tilhører Nakoula Basseley Nakoula. (Foto: AP)
2 af 2 
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen