Hjemmeværnets elite bliver serie på TV2

De træner med Jæger- og Frømandskorpset og løser også nogle af deres opgaver. Nu bliver de frivillige soldaters skarpeste enhed til en tv-serie på TV 2

Hjemmeværnssoldater fra SSR-enheden bruger specialudstyr som dem i Jægerkorpset. Bemærk kampvesten fleste værnepligtige kun kan kigge misundeligt efter. (Foto: Lars Borresen Fabrin)
Hjemmeværnssoldater fra SSR-enheden bruger specialudstyr som dem i Jægerkorpset. Bemærk kampvesten fleste værnepligtige kun kan kigge misundeligt efter. (Foto: Lars Borresen Fabrin)
Følg Krig & katastrofer

Se klip fra programmet over artiklen

---------------------------

I hverdagen er de tømrere, skolelærere og familiefædre.

Men i weekenderne smører de sort creme i ansigtet.

Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognoserings-enhed (SSR) er de frivillige soldaters elite-enhed. Snart bliver deres optagelsesprøve, træning og arbejde til en reportage-serie på TV 2.

TV:

TV: Ægte SEALs skyder med skarpt i spillefilm

Det med 'elite-enhed' er de nu ikke selv meget for at sige.

- Vil gerne gå lidt stille med dørene og ikke råbe for meget. Så den bruger vi ikke, siger Frank Lissner, chef for totalforsvaret Sjælland og talsmand for SSR-enheden.

- Vi har to elite-enheder herhjemme, og det er frømændene og jægerne.

På øvelse med jægere og frøer
Men selvom weekendkrigerne er frivillige, så er optagelseskravene og deres evner langt fra hverdagsagtige. De er så gode, at de kan løfte nogle af Jæger- og Frømandskorpset lettere opgaver.

- Det ligger cirka midt mellem de almindelige soldater og så elite-enhedernes jægere og frøer, siger Frank Lissner, der selv har været chef for Jægerkorpset.

SSR-folkene træner med de rigtige elitesoldater og optagelsesprøven minder også om deres. Det er især adgangsprøven serien 'Aspiranterne' vil fokusere på.

Læs også:

Læk om soldaters udsendelse var ufarlig

Optagelsesprøven er spredt ud over flere måneder og er både fysisk og psykisk. Aspiranterne skal blandt andet gennemføre det, der kaldes 'syv-døgneren'.

Syv døgn med ganske næsten ingen søvn og fysisk prøvelser, hvor de kæmper med smerten, tiden og deres egne grænser.

En af prøvelserne er 20 kilometers march med 20 kilo oppakning, der pakker de fleste fødder til med vabler. Men det er kun begyndelsen for efter få timers hvile venter endnu 20 kilometers march. Med 20 kilo oppakning.

Mange sorteres fra
Prøven sortere de svage fra og presser de stærkeste.

Normalt består kun 10-15 procent af de cirka 50 ansøgere. Et år bestod kun en enkelt.

- Vi søger dem med viljen til at ville. Nogen af dem skal møde på arbejde mandag morgen uden at have sovet hele weekenden, siger Frank Lissner.

Læs også:

Jæger fra Irak-missionen: Amatøragtigt

Ud over Jægerkorpset og Frømandskorpset er SSR-enheden Danmarks eneste patrulje-enhed. Derfor er de begyndt at udføre nogle af de opgaver jægerne og frøerne plejede at løse. De har ageret bodyguards i Irak og passet på mineryddere i Afghanistan.

- Samarbejdet har udviklet sig over tid. Lige nu kigger vi på, hvilke mindre krævende opgaver, vi kan løse for Jægerkorpset og Frømandskorpset, siger Frank Lissner.

Reportage-serien 'Aspiranterne' starter på TV 2 den 24. september. Den er produceret af TV 2, men er en videreudvikling af en original reportage fra krigeren.dk, hvor der også er flere billeder.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+