Annonce:
Annonce:

Anklaget nazi-bøddel: Kan slippe for straf

Efter 60 år på fri fod blev en af de mest eftersøgte nazister - 97-årige Laslo Csatary - blev i starten af juni tiltalt for at have deporteret 15.700 jøder under 2. Verdenskrig. Nu kan han allerede være på vej på fri fod igen

97-årige Laszlo Csatary var under Anden Verdenskrig kendt som en brutal og sadistisk nazibøddel, der ydmygede og torturerede sine ofre, inden de blev sendt videre til dødslejren Auschwitz. (FOTO: AP)
97-årige Laszlo Csatary var under Anden Verdenskrig kendt som en brutal og sadistisk nazibøddel, der ydmygede og torturerede sine ofre, inden de blev sendt videre til dødslejren Auschwitz. (FOTO: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

En juridisk fejl kan ende med at sætte nazibøddelen Laslo Csatary på fri fod næsten, inden retssagen mod ham er kommet i gang.

Retten i Ungarn udsatte i starten af ugen retssagen på ubestemt tid, skriver nyhedsbureauet AP.

Grunden er, at Csatary allerede i 1948 blev dømt til døden af en dommer i Tjekkoslovakiet for de samme anklager, som han nu er tiltalt for i Ungarn.

97-årig nazi-anholdt 'en sadistisk bøddel'

Det kan rent juridisk være nok til, at sagen kan blive afvist, fordi en mand ikke kan tiltales for de samme forbrydelser to gange af forskellige retsinstanser.

Anklageren har dog allerede appelleret, så nu ventes retten i Budapest, at komme med den endelige afgørelse indenfor få uger.

Hvis retten fastholder sin kendelse, kan det ende med, at nazibødlen Csatary kan fortsætte sin pensionisttilværelse som hidtil.

Formodet naziforbryder anholdt i Ungarn

Annonce:

97-årige Laszlo Csatary var under Anden Verdenskrig kendt som en brutal og sadistisk nazibøddel, der ydmygede og torturerede sine ofre, inden de blev sendt videre til dødslejren Auschwitz.

Det oplyser Simon Wiesenthal Centret, der i 2011 fandt frem til den aldrende nazist i et stille kvarter i Budapest i Ungarn.

Laszlo Csatary, der var politichef for en jødisk ghetto under krigen, var blandt andet berygtet for sit torturkammer, hvor han mishandlede velhavende jøder, ind til de fortalte, hvor de havde skjult deres formue. Men selv om de fortalte alt, kunne det ikke redde deres liv.

Den tidligere politichef var også kendt for at tvinge jødiske kvinder til at grave grøfter i den frosne jord med deres bare hænder. Han havde også beordret, at alle forsøg på flugt skulle straffes med umiddelbar henrettelse.

Nye beviser mod mulig nazikrigsforbryder

Ifølge Simon Wiesenthal Centret var den tidligere politichef med til at deportere knap 16.000 jøder til Auschwitz i perioden 1941 til 1944.

Den tidligere politichef skjulte sig i årene efter Anden Verdenskrig i Canada, hvor han længe ernærede sig som kunsthandler i Toronto og Montreal.

Han mistede sit canadiske statsborgerskab i 1997 og vendte hjem til Ungarn.

Simon Wiesenthal Centret i Jerusalem opsporede Csatary i Budapest, hvor han i en årrække levede i en beskeden toværelses lejlighed under sit eget navn. Naboerne betegner ham som en ’venlig og stille’ mand.

I april udgav Simon Wiesenthal Centret deres årlige top ti-liste over de mest eftersøgte naziforbrydere.

Listen toppes af ingen mindre end Laszlo Csatary.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: