Danske soldater forlader krigen i Afghanistan

Danske kampsoldater har forladt Camp Price i Helmand. Fremover skal Danmark ikke deltage i kamphandlinger

250 danske soldater og 90 vogne har mandag trukket sig ud af Camp Price i Helmand-provinsen i Afghanistan, skriver dr.dk.

Dermed lakker en betydelig del af den danske krigsindsats i Afghanistan mod enden. De 250 soldater, der rejser til Danmark i de kommende uger, udgør det sidste danske infanterikompagni udstationeret i landet.

I seks år har danske soldater været en fast del af Camp Price nær den farlige grønne zone, hvor Taliban står stærkt.

Men fremover skal danske soldater bidrage i den mere sikre Camp Bastion og varetage opgaver af mere logistisk art samt træning af afghanske styrker. En mindre dansk kampvognsgruppe kan dog stadig komme i kamp, hvis der er brug for det.

Den danske tilbagetrækning kommer på et tidspunkt, hvor Taliban har godt fat i især den østlige og sydlige del af Afghanistan. Så sent som fredag dræbte Taliban 15 personer i flere bombeangreb i Helmand-provinsen.

Alligevel vil lederen af de danske tropper i Afghanistan, oberst Anders Mærkedahl Pedersen, ikke kalde den danske indsats for et nederlag.

- Vi bekæmper et oprør, og det er klassisk i alle oprørskrige, at du aldrig får nedkæmpet oprørerne, fordi de klæder sig som civile, siger han til dr.dk og fortsætter:

- Hernede i Helmand kan de hente alle de soldater, de har brug for i Pakistan. Og det gør, at vi på ingen måde får nedkæmpet fjenderne. Det når vi aldrig.

I stedet skal Nato-styrkerne sørge for at holde Taliban i defensiven og skabe grobund for, at den afghanske regering kan udøve sine opgaver, fastslår obersten.

43 danske soldater har mistet livet i Afghanistan, siden Danmark engagerede sig i krigen i 2002. Både danske og udenlandske soldater skal efter planen blive i landet frem til udgangen af 2014, hvor Nato forlader landet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde