Tak for lort: Danske soldater strandet i Afghanistan

Ups: Forsvarskommandoen magter ikke at give hjemtransport til de danske soldater i Camp Bastion, så de må vente i 40 graders varme på, at briterne kommer til undsætning. - Tak for lort, lyder det fra soldaterne

Camp Bastion ligger midt i Afghanistans glohede og trøstesløse ørken. (Polfoto/Mads Korsager Nielsen)
Camp Bastion ligger midt i Afghanistans glohede og trøstesløse ørken. (Polfoto/Mads Korsager Nielsen)

De danske soldater i Camp Bastion i Afghanistan går og koger, og det er ikke kun fordi, der er 40 grader varmt døgnet rundt.

De er rasende over, at Forsvarskommandoen har kludret så gevaldigt i deres hjemtransport, at de fleste udsendte må vente mindst 48 timer på at komme hjem til venner og familie efter lang og tro tjeneste.

- Jeg har personligt været hernede i mange måneder, og min eneste glæde i dagligdagen er, at man snart skal hjem fra det her gudsforladte land. Så kommer de lige med sådan en måde at takke os på. Tak for lort, siger en af soldaterne til Ekstra Bladet via satellit-telefon fra Camp Bastion, som han beskriver som 'et åbent fængsel'.

Danske soldater forlader krigen i Afghanistan

- Vi får det samme mad hver dag, sover i timandstelte og man må ikke forlade lejren, siger soldaten, der ønsker at være anonym.

- Drengene har jo planlagt alt muligt, når de kommer hjem. Der er købt festivalbilletter, hotelophold og flybilletter til udlandet. Nu ved de ikke, om de kan bruge dem, for der kan komme yderligere udskydelser, og det får man først at vide et døgn før, siger han.

Soldaterne skulle planmæssigt hjem i weekenden 3-4. august, men på grund af Forsvarskommandoens klokkeri, som får selv udskældte DSB til at se godt ud, må mange vente helt til tirsdag eller onsdag med at lette.

Hver anden dansker vender Afghanistan-krig ryggen

Forsvarskommandoen erkender blankt svipseren, og at det ikke er lykkedes at finde en løsning, så det nu er den britiske hær, der må flyve danskerne hjem i Hercules-fly.

- Det selskab, vi normalt bruger, kunne ikke klare opgaven. De var booket op af andre flyvninger, siger presseofficer Torben Kjeldsen til Ekstra Bladet.

Han vil dog ikke forholde sig til, om der er tale om dårlig planlægning fra Forsvarskommandoens side, når nu det har været kendt i et stykke tid, at Danmark trækker sig ud af krigen og sender alle mand hjem.

- Jeg forstår soldaternes frustration. Det er enormt frustrerende, det der er sket, siger han.

- Er det her noget, som får konsekvenser for nogle af de medarbejdere, der håndterer logistikken?

- Lige nu handler det kun om, at få soldaterne hjem. Det lægger vi al vores energi i lige nu, siger Torben Kjeldsen.

En håbløs opgave

Hjemflyvningen med britiske militærfly betyder ikke bare forsinkelser for de danske soldater, men også en meget længere hjemrejse. Hvor de normalt ville blive fløjet nogenlunde direkte hjem til Karup, skal de nu over Dubai og England før de endelig kan sætte fødderne på dansk grund igen.

Det er ifølge Ekstra Bladets oplysninger omkring 300 soldater, der er ramt af de pinlige forsinkelser, men det er ikke bekræftet fra officiel side.

Flyvertaktisk Kommando kan ikke sige, hvor mange det drejer sig om.

Forsvaret har udsendt denne pressemeddelelse om problematikken.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter