Supertyfon smadrer by: Mindst 100 meldes dræbt

Det voldsomme vejrsystem har med vindstød på mere end 350 kilometer i timen forårsaget store ødelæggelser

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Mindst 100 mennesker menes at være omkommet i den filippinske by Tacloban som følge af tyfonen Haiyan, rapporterer de internationale nyhedsbureauer.

Der er meldinger om, at ligene ligger spredt i byens gader, oplyser John Andrews, som er vicedirektør for den civile luftfartsmyndighed i Filippinerne.

Han fortæller ifølge nyhedsbureauet AFP, at lederen af lufthavnen i Tacloban over radioen har fortalt til hovedkvarteret i hovedstaden Manila, at der er flere end 100 døde og flere end 100 kvæstede.

TV-stationen CNN's reporter Paula Hancocks, der befinder sig i Tacloban, melder om voldsomme ødelæggelser:

- Det ser ud som om, en tsunami har kørt hen over byen. Indbyggerne beretter om en flodvæg op i anden sals højde. Jeg antager, at det bliver værre, og at der findes stadig flere døde og tilskadekomne jo længere ind i land man kommer, siger Hancocks.

Se også: Supertyfon smadrede FilippinerneSe også: Vanvittige 380 km/t: Derfor er tyfonen den værste nogensinde

Derudover skal kommunikationslinjerne være afbrudt til Tacloban, der er hjem for cirka 220.000 indbyggere. Den hårdt ramte by er hovedstad i Leyte-provinsen, hvor huse er blæst i stykker, og elektriciteten er væk mange steder.

De ødelagte kommunikationslinjer rammer blandt andet den internationale hjælpeorganisation Red Barnet.

- Vi kan ikke kommunikere med vores folk i Tacloban. Hele kommunikationssystemet er slået i stykker - det ligger ned i hele regionen, siger Anna Lindenfors, der er landechef for Red Barnet i Filippinerne, til det svenske TT Nyhetsbyrån.

Hun frygter, at vi ikke har set det værste endnu.

- Vi har ikke kunnet nå frem til det område, som er værst ramt, og det er i sig selv et tegn på, at området er hårdt ramt. Af erfaring ved vi, at når der har været store katastrofer, går der et stykke tid, før vi danner os et overblik. Der vil formodentlig gå flere dage, inden vi for alvor ved, hvor galt det er gået, og dødstallet kommer med sikkerhed til at stige, siger Anna Lindenfors.

Supertyfonen Haiyan siges at være en af de værste, der nogensinde er buldret ind over land, og den er kommet med vinde på 315 kilometer i timen og vindstød på 379 kilometer i timen ifølge den amerikanske flådes vejrstation.

Se også: Se vilde tyfon-foto fra TwitterSe også: Supertyfon på vej mod Japan

Vindmålerne på sjællandske Røsnæs, som satte dansk rekord i slutningen af oktober, målte til sammenligning en middelvind på lidt mere end 142 kilometer i timen.

Tyfonen Haiyan ramte den filippinske kyst natten til fredag dansk tid, og et meget stort antal mennesker er nu på flugt. Antallet skønnes at være et sted mellem 800.000 og mere end én million.

Landets præsident, Benigno Aquino, har appelleret til indbyggere på tyfonens vej om at forlade udsatte områder såsom flodbredder, kystlandsbyer og bjergslugter.

Se også: Rød alarm: Supertyfon har kurs mod millionbySe også: Supertyfon med vildt vokseværk på vej mod Kina

Haiyan bevæger sig nu ud over Det Sydkinesiske Hav, hvor den kan blive en trussel mod Vietnam og Kina.

Da tyfonen Bopha sidste år ramte Filippinerne, kostede den 2000 mennesker livet og forårsagede store materielle ødelæggelser.

Bopha var klodens stærkeste storm i 2012, og Filippinerne bliver hvert år udsat for cirka 20 større storme, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

1 af 3 (Foto: AP)
2 af 3 (Foto: AP)
3 af 3 (Foto: AP)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere