Amerikanske fly bringer hjælp til tyfon-ofre

Filippinerne er ude af stand til at gennemføre en hjælpeindsats uden hjælp fra det internationale samfund

Der er brug for rent drikkevand, fødevarer og indkvarteringsmuligheder på Filippinerne. (Foto: AP)
Der er brug for rent drikkevand, fødevarer og indkvarteringsmuligheder på Filippinerne. (Foto: AP)

Befinder du eller en af dine nærmeste sig i Filippinerne, så kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller send sms til 1224 (almindelig takst).

Amerikanske militærfly blev mandag sat ind i en international redningsindsats i Filippinerne, hvor nødhjælpsorganisationer kæmper en kamp mod tiden for at bringe vand, mad og medicin frem til ofrene for tyfonkatastrofen.

Amerikanske C-130 fly fyldt med nødhjælp var mandag på vej til Tacloban, der er hovedstad på øen Leyte, hvor omkring 10.000 mennesker menes dræbt. De amerikanske fly med marineinfanterister om bord er det hidtil mest synlige tegn på en international hjælpeindsats.

Lokale sikkerhedsstyrker er samtidig blevet sat ind for at nedkæmpe plyndringer og desperate handlinger i katastrofeområdet, hvor hele byer er blevet jævnet med jorden, og hvor tusindvis af mennesker ligger dræbt.

- Vi ønsker, at de dræbte skal indsamles af en organiseret og koordineret brigade, som også deltager i distribueringen af mad og i nedkæmpelsen af plyndringer, siger den 54-årige Joan Lumbre-Wilson i et nødhjælpscenter i den ødelagte by Tacloba.

- Der er nu gået fire dage. Vi mangler vand og mad. Vi håber, flere vil hjælpe. Vi er udmattede - fysisk og følelsesmæssigt. Der er mange små børn, som har brug for hjælp, siger hun.

Se også: Tyfon-ramt dansker: Jeg har købt 200 kilo ris

Supertyfonen Haiyan skabte fem meter høje bølger, som skyllede ind over den filippinske ø Leyte som en tsunami. Vandmasserne ødelagde næsten alt på deres vej ved kysterne på de centrale øer i øriget.

Omkring 10.000 mennesker menes at være omkommet alene i provinsen Leyte. Myndighederne er ude af stand til at gennemføre en effektiv hjælpeindsats uden omfattende hjælp fra det internationale samfund.

Bestræbelserne på at nå ud til ofrene besværliggøres af ødelagte lufthavne, veje og broer, og mange områder ligger afsondret fra nødhjælp og redningsarbejdere. Her ligger mange af de omkomne også og rådner op i de oversvømmede områder, hvorved risikoen for sygdomsepidemier tager til.

Katastrofens omfang blev stadig mere udfoldet mandag, hvor luftfotos fra øen Samar viste, at hele kystbyer var blevet reduceret til splintret træ.

Se også: Politi vil stoppe plyndringer efter tyfon

Supertyfonen ramte Samar med 315 kilometer i timen, hvormed det var en af de kraftigste tyfoner nogensinde. Det foreløbige dødstal på Samar er på 433, men det ventes at blive markant større.

Mange udenlandske regeringer har lovet hjælp til Filippinerne. Australien giver næsten 10 millioner amerikanske dollar, mens FN's leder, Ban Ki-moon, har forsikret, at verdensorganisationen vil 'handle hurtigt for at hjælpe dem, der er i nød.'

Over 600.000 mennesker er blevet tvunget til at forlade deres hjem. Mange har mistet deres familier og alt, hvad de ejede.(Foto: AP)
(Foto: AP)
(Foto: AP)
(Foto: AP)
(Foto: AP)
(Foto: AP)
(Foto: AP)
(Foto: AP)
(Foto: AP)
(Foto: AP)
(Foto: AP)
(Foto: AP)


1 af 2 
2 af 2 Der er brug for rent drikkevand, fødevarer og indkvarteringsmuligheder på Filippinerne. (Foto: AP)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere