Efter tyfonen: Rådne lig og lovløshed

Kaos på Filippinerne, hvor der er mangel på alt fra mad til ligposer efter katastrofen

Døde tyfon-ofre er nødtørftigt anbragt på borde ved en vej. Med temperaturer på omkring 30 grader går forrådnelsen hurtigt. (Foto: AP/Bullit Marquez)
Døde tyfon-ofre er nødtørftigt anbragt på borde ved en vej. Med temperaturer på omkring 30 grader går forrådnelsen hurtigt. (Foto: AP/Bullit Marquez)

Lig rådner i de mudderfyldte gader mod risiko for epidemier til følge, og plyndringerne fortsætter i byen Tacloban tre døgn efter, at tyfonen Haiyan smadrede ind over Leyte og andre østlige øer i Filippinerne.

- Der ligger en del lig på gaden, som er ved at gå i forrådnelse, og vores stab har meget svært ved at skaffe rent vand og mad.

Se også: Sådan kan du hjælpe tyfon-ofrene

- Vi har set plyndringer i Tacloban. Folk er simpelthen desperate for at overleve, siger Red Barnets vicelandedirektør Ned Olney.

En vred kvinde råber efter vagter, mens hun kæmper for at komme frem i køen under maduddeling ved Taclobans lufthavn. (Foto: AP/Bullit Marqeuz)
En vred kvinde råber efter vagter, mens hun kæmper for at komme frem i køen under maduddeling ved Taclobans lufthavn. (Foto: AP/Bullit Marqeuz)

Tilsvarende meldinger om døde og plyndringer kommer fra de internationale nyhedsbureauer.

Ingen strøm til lighuse
På en flådebase ved Tacloban så APs medarbejder otte oppustede kroppe, herunder et spædbarn, der var steget op til overfladen i havvandet og drevet ind til land.

Militærfolk på basen lod blot ligene ligge.

- Vi har ingen ligposer, og der er ikke strøm til nedkøling, så vi kan opbevare de døde, lyder forklaringen.

Se også: Baby-mirakel i tyfonkaos

Evakuering blev dødsfælde
Forud for tyfonen natten til fredag havde myndighederne evakueret 800.000 mennesker, men mange af indkvarteringsstederne blev i stedet til dødsfælder.

Primitive skoler bygget af sten og mørtel, kirker og regeringsbygninger kunne ikke modstå presset fra vinden, der nåede en middelhastighed på 235 kilometer i timen med op til 275 i stødene. Dertil kom piskende regn og havvand, der blev presset ind over land.

De spinkle bygninger kollapsede i mange tilfælde, og sammenstuvede uvejrs-flygninge druknede, skriver AP.

I den desperate jagt på fødevarer er butikscentre, forretninger og private hjem blevet plyndret for fødevarer.

Men mange benytter lejligheden til også at forsyne sig med mere luksuriøse ting som køleskabe og fladskærme.

Udgangsforbud og checkpoints
Soldater er sat ind for at opretholde ro og orden. Filippinernes præsident Benigno Aquino siger, at han overvejer at indføre krigsretstilstand i Tacloban.

Se også: Politi vil stoppe plyndringer efter tyfon

Undtagelsestilstanden kan komme til at omfatte spærretid med udgangsforbud, kontrol med priser og udlevering af fødevarer samtlige militære checkpoints og øget patruljering.

Mandag ved middagstid havde myndighederne bekræftet 942 dødsfald, men tallet frygtes at nå op over 10.000, skriver AP.

1 af 3 Soldater står klar til at losse forsyninger fra landende helikoptere ved Taclobans lufthavn. (Foto: AP/Bullit Marquez)
2 af 3 Beboere slæber nødhjælp gennem våde gader foran ødelagte huse i Tacloban. (Foto: AP/Bullit Marquez)
3 af 3 Døde tyfon-ofre er nødtørftigt anbragt på borde ved en vej. Med temperaturer på omkring 30 grader går forrådnelsen hurtigt. (Foto: AP/Bullit Marquez)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere