Oprørere angreb filippinsk nødhjælpskonvoj

Nødhjælpsarbejdere kæmper stadig for at få et fuldt overblik over tyfonkatastrofens omfang

Filippinske soldater dræbte tirsdag to oprørere, der angreb en nødhjælpskonvoj på vej til katastrofeområdet Tacloban, oplyser militæret, som har udstationeret soldater mange steder for at hindre plyndringer.

Der ligger stadig lig i gaderne i Tacloban, og FN frygter, at tyfonkatastrofen kan have kostet over 10.000 mennesker livet.

Et amerikansk hangarskib, USS George Washington, der har omkring 5000 mand og 80 fly om bord, ventes at nå Filippinerne torsdag sammen med andre skibe fra USA.

- Vejret er ret så dårligt ude på havet, så vi bliver begrænset i hastighed af bølger og vind, men vi sejler så hurtigt som overhovedet muligt, siger kaptajn Thomas Disy på det amerikanske krigsskib USS Antietam, som tirsdag holdt pressemøde i Hongkong.

Amerikanske transportfly og soldater er allerede til stede i de tyfonramte områder.

Også Storbritannien har dirigeret skibe og fly mod Filippinerne. Landet sender blandt andet et krigsskib med udstyr, der kan lave havvand om til drikkevand, samt et militært transportfly til at støtte nødhjælpsindsatsen.

Nødhjælpsarbejdere kæmper stadig for at få et fuldt overblik over katastrofens omfang, og mange tager rundt mellem byer og landsbyer for at få overblik over ødelæggelserne.

- Der er hundredvis af byer og landsbyer, der er afskåret fra omverdenen. De strækker sig over tusindvis af kilometer og ligger i det spor af død og ødelæggelse som tyfonen trak efter sig. Al kommunikation er nede der, siger Natasha Reyes, der er nødhjælpskoordinator for Læger uden Grænser.

- Ingen ved, hvordan situationen er i disse mere landlige og fjerntliggende steder, og det vil tage tid, før vi får dannet os et fuldt overblik, tilføjer hun.

Hun sige, at ødelæggelserne har et omfang, som aldrig tidligere er set i øriget, der består af over 7000 øer, og som rammes af omkring 20 tyfoner årligt.

Den filippinske regering er overvældet af katastrofens omfang og har været nødt til at bede det internationale samfund om bistand. Hundredtusinder kæmper for at overleve uden mad, rent drikkevand og husly.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere