Desperation tager til på filippinsk ø

Filippinske sikkerhedsstyrker udvekslede onsdag skud med bevæbnede mænd under plyndringer af butikker

Desperationen tager til på de filippinske øer, som blev ødelagt af tyfonen Haiyan. Plyndringer er taget til, og mange overlevende er tæt på at gå i panik over forsinkelser ved udleveringerne af mad, vand og medicin.

Filippinske sikkerhedsstyrker udvekslede onsdag skud med bevæbnede mænd under omfattende plyndringer af butikker og lagerhaller. Skudvekslingen skete i landsbyen Abucay på Leyte.

Tidligere onsdag blev otte personer mast til døde, efter at en stor menneskemængde stormede et regeringsejet ris-lager. Personerne blev dræbt, da en væg kollapsede under plyndringen, der også fandt sted nær den tyfon-hærgede by Tacloban på Leyte.

Menneskemængden var så stor i antal, at de trods bevogtningen slap ind og tog cirka 100.000 rissække med derfra.

Fem dage efter en af de voldsomste storme, der nogensinde er blevet målt, er der stadig afsondrede område, som ikke har modtaget hjælp. Flere steder er underjordiske vandrør blevet gravet op og knækket over af tørstende katastrofeofre.

- Vi har desperat brug for international hjælp nu. Den lokale regering er handlingslammet. Der sker intet. Hæren forsøger blot at opretholde lov og orden, mens situationen blive værre og værre, siger flere lokale nødhjælpsarbejdere til BBC i byen Tacloban på øen Leyte.

Hundredvis af mennesker er taget væk fra Tacloban for at søge efter mad, og nødhjælpsgrupper frygter tiltagende vold i de kommende dage, hvis situationen bliver mere og mere desperat.

Ingen har endnu fuldt overblik over katastrofens omfang, og der føres nu diskussioner om antallet af dødsofre. Præsident Benigno Aquino siger, at lokale embedsmænd har overvurderet antallet af omkomne. Han siger, at mellem 2000 og 2500 er døde - og ikke omkring 10.000, som tidligere oplyst.

Men en del nødhjælpsarbejdere er skeptiske over for præsidentens udtalelse, og de henviser fortsat til meldingerne om mange tusinde dræbte.

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere