Ministerium: Pas på i Thailand

Udenrigsministeriet har opdateret sin rejsevejledning efter store demonstrationer i Bangkok. 'Danskere bør holde sig væk fra demonstrationer'

Demonstrationerne i Bangkok tager til (Foto: AP)
Demonstrationerne i Bangkok tager til (Foto: AP)

Demonstrationerne i Thailand, især i Bangkok, tager til.

Søndag har de regeringsfjendtlige demonstranter forsøgt at storme et område ved en politisportsklub, hvor premierminister Yingluck Shinawatra har opholdt sig i løbet af morgenen.

Det lykkedes hende at komme ud af bygningen, og premierministeren befinder sig nu i sikkerhed et andet sted, oplyser en af hendes rådgivere ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Gadedemonstrationerne er de største i Bangkok siden 2010. Dengang mistede omkring 100 mennesker livet.

Lørdag blev to personer dræbt, og mindst 45 blev kvæstet i voldelige sammenstød mellem folk fra oppositionens "gulskjorter" og de regeringsvenlige "rødskjorter", som havde forsamlet sig på vise deres støtte til regeringen.

Her til morgen har det danske Udenrigsministerium opdateret rejsevejledningen til Thailand.

Ministeriet skriver på sin hjemmeside:

'For tiden finder der store demonstrationer sted i flere dele af Bangkok, også i områder med flere store shopping centre, hvor mange turister og udlændinge færdes. Demonstrationer i Bangkok i 2010 medførte omfattende vold og mange dødsofre. Danskere i Bangkok bør holde sig på stor afstand af eventuelle demonstrationer og opbud af militær og politi. Hvis man opholder sig i Bangkok, bør man følge med i udviklingen, f.eks. via medier, rejsearrangør eller hotellet.

Der er en generel terrorrisiko i Thailand, og rejsende opfordres til at udvise forsigtighed, særligt hvor mange mennesker færdes og i nærheden af regerings- politi- og militærbygninger. Der kan i perioder forekomme skærpede sikkerhedsforanstaltninger på steder, hvor mange mennesker færdes, herunder lufthavne'.

Læs mere på ministeriets hjemmeside.

Ifølge Stig Elling, der er salgsdirektør i rejsebureauet Star Tour, er der cirka 4000 danskere på ferie i Thailand. De fleste befinder sig i den sydlige del af landet som på øen Phuket, hvor det fortsat er roligt.

Stemningen er meget anspændt.

Det fortæller journalist Flemming Kruhøffer fra Ritzau Finans og bosat i Bangkok.

- Der har været store demonstrationer fra sidst på formiddagen, og de foregår i øjeblikket. Der er udkommanderet over 20.000 politifolk, og de får opbakning af militæret. Militæret er dog ikke bevæbnet på nuværende tidspunkt, siger han til nyhedsbureauet.

Hundredtusinder mennesker er søndag igen på gaderne for at forsøge at vælte premierminister Yingluck Shinawatras upopulære regering. Og netop fordi det er søndag, ventes der flere demonstranter på gaderne.

- Man har hele tiden fra regeringens side forsøgt at få det til at foregå så fredeligt som muligt, fortæller finansjournalisten over telefonen fra Bangkok og fortsætter:

- Men i dag søndag - til forskel fra de øvrige dage - er store regeringsbygninger og vigtige regeringskomplekser afspærret fuldstændigt, og der er massivt politiopbud.

Ifølge Flemming Kruhøffer er der sat betonafspærringer op, der er kørt tåregas frem, og vandkanonerne står også klar. Vandkanonerne har været i gang flere steder her til morgen lokal tid.

- Det virker som om, det hele er kørt op i en spids. Der kommer rigtig mange mennesker til demonstrationerne, og der er mange små forretningsdrivende, der simpelthen har lukket forretningerne for at gå til demonstration. Situationen virker meget spændt, siger han.