Sydsudans præsident er klar til forhandling

Præsidenten i Sydsudan erklærer sig klar til at forhandle med oprørsledelsen for at standse konflikten

Salva Kiir, der er præsident i den afrikanske stat Sydsudan, forhandler gerne med oprørsstyrkens leder, Riek Machar, for at prøve at afslutte kampene i landet.

Det siger USA's særlige udsending til Sydsudan, Donald Booth.

- Præsident Kiir har erklæret over for mig, at han er parat til at indlede forhandlinger uden forhåndsbetingelser med Riek Machar så hurtigt, hans modpart er klar til det, for at afslutte krisen, siger Booth.

Tidligere mandag sagde Machar, at han er parat til en dialog med præsidenten, men først skal Kiir frigive fanger, der allieret med Machar.

Kampene mellem regeringsstyrkerne og oprørerne under Machar, der er tidligere vicepræsident, har i mere end en uge hærget Sydsudan. Hundredvis af mennesker, måske langt flere, er dræbt, og mange udenlandske nødhjælpsarbejdere og diplomater har forladt landet.

Kampene brød ud, da Kiir beskyldte Machar, der blev fyret fra vicepræsidentposten i juli, for at planlægge et kup.

Det afviste Machar, som i stedet beskyldte Kiir for at gennemføre forfølgelser mod præsidentens rivaler.

Siden kampene begyndte, har Machars oprørere erobret byen Bor omkring 200 kilometer fra hovedstaden Juba og også byen Bentiu, der ligger i oliedelstaten Unity.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon anbefalede mandag Sikkerhedsrådet, at sende yderligere 5500 flere soldater og 423 ekstra politifolk til det voldshærgede Sydsudan for at styrke FN-missionen.

I øjeblikket har FN-missionen i Sydsudan (Unmiss) næsten 7000 soldater. Følger Sikkerhedsrådet Ki-moons opfordring, vil det bringe det samlede antal af soldater op på omkring 12.000

Forstærkningerne vil kunne være fra andre FN-missioner i Afrika, fremgår det - ifølge det franske nyhedsbureau AFP - af et brev fra Ban til Sikkerhedsrådet.

Omkring 900 politifolk er udstationeret, og denne styrke vil kunne komme op på god 1300, ligesom der er omkring 2000 civile under FN-missionen.

Konflikten er meget kompliceret, da den både er politisk og etnisk, påpeger AFP. De tropper, der er loyale over for præsidenten, er etniske dinkaer, mens nuerne støtter Machar.